Sivil Toplum

Cemevlerine bedava su ve elektriğe engel

0

İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanması konusunun İl Genel Meclisi’nin değil, TBMM’nin işi olduğunu söyledi.

Gazetecilerin İzmir İl Genel Meclisi’nin, cemevlerinin bakım onarım, elektrik, su, atık su gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik aldığı karar ile ilgili soruyu yanıtlayan Vali Kıraç, kararın kendisine ulaştığını ve incelemesinin sürdüğünü söyledi.

Cemevlerinin ibadethane olarak tanımlanmasının TBMM’nin işi olduğunu belirten Vali Kıraç şöyle dedi:

“Biz, ’ibadethane sayılsın sayılmasın’ demenin hukuken görevlisi değiliz. İl Genel Meclisi’nin görevleri arasında cemevlerinin ibadethane mi, değil mi şeklinde tespit yetkisi yok. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Bizler verilmiş görevleri yapmakla mükellefiz. İl Genel Meclisi kendilerine yasal olarak tanımlanmamış görevleri temenni olarak dile getirdiler. Ama o konuda düzenleme yapma yetkisi kendinde olmayan kişi veya kurumların veya organın bir görevi tanzim etmesi hukuken mümkün değildir. Daha önce bana yine buna benzer bir karar geldi cemevleriyle ilgili. Ben iade ettim. Ama buraların resmi ibadethane sayılması, cari kaynakların verilmesi, meclisin çıkaracağı yasayla belirlenir. Camilerin giderlerinin Özel İdare tarafından ödenmesi de mümkün değil.”

Vali Kıraç, İzmir İl Genel Meclisi’nin kararında direnmesi durumunda ne yapılacağı yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

“İl Genel Meclisi kararında ısrar ederse, sorun hukuk kuralları içerisinde çözülür. Kendileri gerekçelerini ortaya koyarlar. Biz de ona göre bakarız. Herkes hukuka uyacak. Hukuk devletinde, hukuk ilkelerini uygulamak herkesin, kişi ve organların görevidir. Şahsi bir görüşle karşı çıkıyorum demek doğru değildir. Tüm kurumlar kendisine tanzim edilmiş görevleri yapmakla görevlidir.”

(Milliyet)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.