Cemevlerine bedava su ve elektriğe engel

İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanması konusunun İl Genel Meclisi’nin değil, TBMM’nin işi olduğunu söyledi.

Gazetecilerin İzmir İl Genel Meclisi’nin, cemevlerinin bakım onarım, elektrik, su, atık su gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik aldığı karar ile ilgili soruyu yanıtlayan Vali Kıraç, kararın kendisine ulaştığını ve incelemesinin sürdüğünü söyledi.

Cemevlerinin ibadethane olarak tanımlanmasının TBMM’nin işi olduğunu belirten Vali Kıraç şöyle dedi:

“Biz, ’ibadethane sayılsın sayılmasın’ demenin hukuken görevlisi değiliz. İl Genel Meclisi’nin görevleri arasında cemevlerinin ibadethane mi, değil mi şeklinde tespit yetkisi yok. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Bizler verilmiş görevleri yapmakla mükellefiz. İl Genel Meclisi kendilerine yasal olarak tanımlanmamış görevleri temenni olarak dile getirdiler. Ama o konuda düzenleme yapma yetkisi kendinde olmayan kişi veya kurumların veya organın bir görevi tanzim etmesi hukuken mümkün değildir. Daha önce bana yine buna benzer bir karar geldi cemevleriyle ilgili. Ben iade ettim. Ama buraların resmi ibadethane sayılması, cari kaynakların verilmesi, meclisin çıkaracağı yasayla belirlenir. Camilerin giderlerinin Özel İdare tarafından ödenmesi de mümkün değil.”

Vali Kıraç, İzmir İl Genel Meclisi’nin kararında direnmesi durumunda ne yapılacağı yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

“İl Genel Meclisi kararında ısrar ederse, sorun hukuk kuralları içerisinde çözülür. Kendileri gerekçelerini ortaya koyarlar. Biz de ona göre bakarız. Herkes hukuka uyacak. Hukuk devletinde, hukuk ilkelerini uygulamak herkesin, kişi ve organların görevidir. Şahsi bir görüşle karşı çıkıyorum demek doğru değildir. Tüm kurumlar kendisine tanzim edilmiş görevleri yapmakla görevlidir.”

(Milliyet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR