EkonomiManşet

Cemaatin altın madenine durdurma

0

altın madeniİzmir İl Özel İdaresi “Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi” olmadığı gerekçesiyle Koza Altıncılık şirketinin  Çukuralan Altın Madeni faaliyetini durdurdu. Çukuralan işletmesi aynı şirketin faaliyet gösterdiği 5 altın madeni sahasından biri.

Çukuralan sahasında açık işletme çalışmaları Nisan 2010’da başladı. Şirketin verdiği bilgiye göre yapılan sondaj çalışmalarına göre 2017 yılına kadar 3.5 milyon ton cevher çıkarılması planlanıyordu. Çukuralan madeni İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Çukuralan Köyü’nün kuzeyinde yer alıyor.

Koza Altın’ın Kamuoyunu Aydınlatma Platformuna kapatma kararı duyurusunu yapmasının ardından hisselerinde de sert düşüş yaşandı. Koza Altın hisseleri yüzde 7,08 düşüş ile 22,30 liraya geriledi. Koza Madencilik hisseleri ise yüzde 7,17 düşüşle 2,46 liraya geriledi.

Koza madencilik şirketinin sahibi olan Akın İpek  aynı zamanda Bugün Gazetesinin de sahibi ve Gülen cemaatine yakınlığı biliniyor. Son zamanlarda Gülen cemaatiyle Hükümet arasındaki gerilime dikkat çeken kaynaklar yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarıyla başlayan süreçte ilginç gelişmeler olabileceğini belirtiyorlar. Koza Altıncılığın işlettiği maden sahalarıyla ilgili çok sayıda dava sürüyor.

Kapatma kararının ardından Şirket bütün gazetelere açıklama göndererek haksızlığa uğradığını iddia ediyor. Oysa, şirketin faaliyetlerine karşı senelerdir tüm hukuksuzluklara rağmen mücadele eden doğa hakkı savunucuları karardan memnun.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi eski eşsözcüsü Av. Arif Ali Cangı izni olmadan çalışan altıncı şirket de suçlu, ona izin veren, göz yuman da diyor ve kararı 3 yıl gecikmeli de olsa olumlu olarak niteliyor.

Arif Ali Cangı’nın Yeşi Gazete’ye verdiği demeç şöyle: 

3 Yıl gecikmeli çünkü bu maden Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçmiş. Bunun anlamı Nisan 2010’da İl Özel İdaresi’nden 1 yıllık deneme izni, 2011 Nisanında da 1.sınıf gayrisıhhi müessese işyeri açılma ruhsatı alması zorunludur. Bu izin ve ruhsatlar verilirken “Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi” olup olmadığına bakılması gerekirdi.

Şirketin açıklamalarındaki “20.02.2014’e kadar geçici faaliyet belgemiz var” sözü doğru olamaz ya da yasal olmayan bir izin verilmiş demektir.

Çünkü Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik gereğince geçici faaliyet belgesi bir yıllığına verilebilir. Geçici izin belgesinden sonra altı ay içinde “Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi” için başvurulması gerekir. Anlaşılan Nisan 2010’dan bu yana geçici belge ile faaliyet yapılmış. “Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi” olmamasının nedeni işletmenin bir eksiğinin olduğunu göstermiştir.Madenin doğaya verdiği zararın dışardan görüntüsü yeter.

Çukuralan Madeni için Çevre Bakanlığı 02.09.2009 tarihinde ÇED izni, 03.11.2010 tarihinde kapasite artırımı ÇED izni, 11.03.2011 tarihinde ikinci kapasite artırımı ÇED izni verildi.

EGEÇEP ve TMMOB Odaları, Dikili Belediyesi açtığı davalarla 4-5 yıldan bu yana itirazını söylüyor, dinleyen olmadı.

Özet olarak; yaklaşık 3 yıldan bu yana “Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi” olmadan madenin çalışmasına izin verilmiş, göz yumulmuş, İzmir Valiliği, İzmir İl Özel İdaresi, Çevre il Müdürlüğü, Çevre Bakanlığı görevini yapmamıştır.

Çukuralan’ madeni hepten kapatılmalı, alanın eski haline getirilmesi için şirkete süre verilmelidir.

Bu arada 3 yıldan beri lisanssız çalışan altın madenine göz yuman, izin veren kamu görevlileri hakkında idari ve cezai soruşturma açılmalıdır.

Yeşil Gazete

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.