Doğa MücadelesiManşetTürkiye

ÇED olumlu kararının iptaline rağmen maden şirketi durmuyor

0

İzmir’in Dikili ilçesinde Koza Altın Şirketi’ne ait olan Çukuralan Maden Ocağı‘nın kapasite artırımına yönelik verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı iptal edildi. Ancak, şirket bu karara uymadan tekrar faaliyete geçti.

ÇED’in iptal edildiği proje için çok büyük bir değişiklik yapılmadan kapasite artırımı istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruldu ve 12 Şubat 2021 tarihine İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı kararı alındı.

Proje için çok sayıda ağaç kesilecek

BirGün‘den Aycan Karadağ‘ın haberine göre, 192 hektarlık mevcut ÇED alanının 324 hektara çıkarılması isteniyor. 324 hektarlık alanın da yaklaşık 277 hektarlık kısmı orman alanı içerisinde, 47 hektarlık kısmı da mera alanında kalıyor. Tüm bunların yanında, proje alanına yaklaşık dokuz kilometre mesafede sulama amaçlı kullanmak için Geyiklidere Barajı‘nın yapılması planlanıyor.

Tarım ve orman alanı içerisinde kalan proje için toplam 4 bin 620 adet ağaç kesilecek.

Aynı soruya iki farklı cevap

Ormanlık alanların madencilik faaliyetlerine açılmasıyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Meclise soru önergesi vermişti. Gürer’in yönelttiği soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘ndan cevap geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP’li Gürer’in daha önce yönelttiği soru önergesine ormanlık alanlara madencilik ruhsatı verilmediğini söylemişti. Fakat, Bakan Dönmez aynı soruyu bu kez “Söz konusu orman arazilerine ilişkin izinler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmektedir” şeklinde yanıtladı.

Bunun yanında Bakan Fatih Dönmez, ülkede 133 altın madeni ruhsatı bulunduğunu, 2019 yılında 24 ruhsattan 39 ton altın üretildiğini belirtti. Dönmez, altın ruhsatlarından 36 milyon 250 bin TL ve altın içeren kompleks madenlerden de 262 milyon 355 bin TL’nin devlet için ödendiğini açıkladı.

You may also like

Comments

Comments are closed.