ManşetEkolojiYerel

Çay Çarşısı Güdümlü Proje’nin kıyı kanununa aykırı olduğu ortaya çıktı

0

Sayıştay’ın Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı 2019 Yılı Denetim Raporu‘na göre Rize‘de yapılması planlanan ve 19 milyon 533 bin 333 liraya mal olması beklenen Çay Çarşısı Güdümlü Proje‘nin kıyı kanununa aykırı olduğu ortaya çıktı. Projenin yapılması planlanan dolgu alanın da Rize Belediyesi tarafından Ticaret Borsası‘na verildiği öğrenildi.

ANKA‘nın haberine göre, 23 Temmuz 2018 tarihinde başvurusu yapılan ve 14 milyon 649 bin 999 liraya mal olan projenin 24 ayda yüzde 75’lik kısmının tamamlanması öngörülüyordu.

Ancak, Sayıştay denetçileri projeyle ilgili ‘Yerinde yapılan denetimde öncelikle projenin gerçekleştirileceği alana gidilmiş, Kasım 2019 tarihi itibariyle proje kapsamında henüz herhangi bir faaliyete başlanmadığı görülmüştür’ değerlendirmesinde bulundu.

Hukuka aykırı tahsis

Sayıştay denetçileri, Rize Belediyesi’nin proje için kendisine verilen 10 bin 45,57 metrekarelik sahil dolgu alanının da hukuka aykırı olarak Rize Ticaret Borsası’na tahsis edildiğini saptadı. Sayıştay denetçilerinin raporlarında şu ifadeler yer aldı:

Bu itibarla projenin yapılacağı dolgu alanı arazi ile ilgili yer tahsisinde sorun bulunduğu gibi bu alan üzerine yapımı öngörülen yapılar da Kıyı Kanunu hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir. Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliğinin ‘Güdümlü Proje Destekleri’ başlıklı 28’inci maddesinin beşinci fıkrasının ç bendine göre ‘Uygulanmasında mülkiyet, izin, imar, ortaklık ve benzeri hukuki ve teknik engeller bulunan projelerin desteklenmemesi gerekmektedir.”

Kararları genel sekreter aldı

Denetçiler, yönetim kurulu kararıyla alınması gereken kararların genel sekreter tarafından alındığını belirledi:

Genel Sekreter ‘olur’u ile bu nitelikli düzenleyici işlemleri uygulamaya sokmak karar organının iradesi dışında işlem yapma ve yetki aşımı sonucunu doğurmaktadır. Bu nedenle, bu nitelikli düzenleyici işlemlerin usule uygun şekilde ve Yönetim Kurulu kararı ile yürürlüğe konulması gerektiği değerlendirilmektedir.”

Projede yer alması planlanan yapılar ise şunlar:

  • 30 metre yüksekliğinde ve 1.944 m2 kapalı alana sahip Çay Müzesi ve Sinema
  • 1.860 m2 kullanım alanlı Restoran Binası
  • 6 adet ve her biri 70 m2 kapalı alana sahip Çay Tadım ve Sunum Alanları
  • 15’i 12 m2 ve 7’si 9 m2 kapalı alana sahip 22 adet Çay Tanıtım ve Satış Alanları
  • 84 m2 kapalı alana sahip Yöresel Ürünler Pazarı
  • 462 m2 kapalı alana sahip İdari Bina
  • 800 m2 kapalı alana sahip Bodrum Kat ve Ortak Alanlar
  • Su Değirmeni

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.