DünyaManşetTürkiye

Çavuşoğlu: Konsoloslukların kapatılması maksatlı

0

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Arjantin Dışişleri, Uluslararası Ticaret ve İnanç Bakanı Santiago Cafiero, bugün Dışişleri Bakanlığı‘nın İstanbul Temsilciliği‘nde bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Son dönemde bazı ülkelerin Türkiye‘deki büyükelçilik ve başkonsolosluklarını “güvenlik gerekçesiyle” kapatma kararına değinen Çavuşoğlu, bu durumun maksatlı olduğunu düşündüğünü söyledi.

Çavuşoğlu, bazı Batılı ülkelerin diplomatik temsilciliklerini ve konsolosluklarını “bir terör tehdidi” iddiasıyla büyükelçilikleri, konsolosluk birimleri dahil tüm hizmetleri durdurduğunu, hatta kapattıklarını söyledi.

“Terör tehdidi varsa, müttefiksek, bu tehdidin nereden kaynaklandığını bize bildirmeleri gerekmez mi?” sorusunu yönelten Çavuşoğlu, “Somut bilgiler var, tehdit var, kapatıyoruz diyorlar. Peki, kimden geldi, nerede, kim yapacak? O konularda bilgi yok” dedi.

Bizim de adımlarımız olacak

Atılacak doğru adımın bu tür bilgilerin Türkiye yetkililerine aktarılması olacağını, tehditlerin saldırıya dönüşmeden önce bertaraf edilmesi gerektiğini aktaran Çavuşoğlu, “İçişleri Bakanlığımıza, istihbaratımıza soruyoruz, somut bilgi paylaşımı yok. Siz kapattınız da, bu saldırıya dönüştüğünde ne olacak, sadece kendinizi mi düşünüyorsunuz?” diye konuştu.

Sürecin bu şekilde devam etmesi durumunda bakanlığın da atacağı adımlar olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Bu kapatmaların maksatlı olduğunu düşünüyoruz. Elçileri bakanlığa çağırarak bunu söyledik. Bazı bakanlarla da görüştük. Elçilikleri, konsoloslukları kapatırken bizimle detayları paylaşmadan bu adımları atmaları maksatlı. Türkiye’de terör tehdidi var imajı vermek istiyorlarsa, bu dostluğa da sığmaz, müttefikliğe de sığmaz.

Büyükelçilik ve konsolosluklarının kapatılmasının ardında AKP ve Cumhurbaşkanlığı iktidarını zor duruma düşürme amacının olabileceği yorumunda bulunan Çavuşoğlu, “Bunun da faydası yok. Büyükelçilerine verdiğimiz mesaj da budur” dedi. “Bazı ülkelerin kapatma eylemine siz de katılın dediğini de biliyoruz. Bundan sonra somut belge paylaşmadan bu yöntemlere giderlerse bizim de atacağımız adımlar olacaktır, bu mesajı da kendilerine verdik.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.