İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Çarşı davası yeniden başladı: Mahkeme beraat kararını bozdu

0

Beşiktaş‘ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 kişinin Gezi Parkı eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle yargılandığı ve 2015 yılında beraat ettiği Çarşı Davası, Yargıtay’ın bozma kararından sonra bugün yeniden başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen ilk duruşmada mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uymaya karar verdi. Gezi Parkı davasıyla birleştirilmesi yönündeki husus henüz karara bağlanmadı. Bir sonraki duruşma 8 Ekim’de gerçekleşecek.

Diken’den Canan Coşkun’un haberine göre duruşmaya tutuksuz yargılanan 26 sanık ve avukatları katıldı. Duruşmayı CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Gökan Zeybek, Mahmut Tanal ve Turan Aydoğan da izledi.

‘Mahkeme kararının arkasında dursun’

Duruşmada sanıklardan ve avukatlardan Yargıtay kararına ilişkin görüşleri soruldu. Sanık Cem Yakışkan, “Mahkemenin daha önce verdiği beraat kararının arkasında durmasını istiyorum. Bozma kararını reddediyorum. çArşı grubu bir taraftar grubudur. Bize bu suçlamayı yönelten polis ve savcılar nerede? Biz buradayız, biz bu ülkenin evlatlarıyız. Haksızlığın her zaman karşısında olduk ve olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Çarşı davasında mahkeme kararını verdi

Sanık Numan Bülent Ergenç ise “Hiçbir örgütün üyesi değilim. Beni yöneticilikle, kitleleri harekete geçirmekle suçluyorlar. O dönemde hiçbir sosyal medya hesabım yoktu. Yasal olmayan dinlemelerde de hiç kimseye “Gezi’ye gelin, katılın” demediğim ortada. Ama ben Gezi’yi destekliğimi için yürüyüşlere katıldım. Yargıtay’a itiraz ediyorum” dedi.

‘Çarşı yasa dışı bir örgüt değil’

Sanıkların ardından avukatlar da söz aldı. Avukat Devrim Alparslan “Yargıtay’ın kararı ‘İlk yargılamada çArşı’ya bir örgüt bulunamadı, siz bir örgüt bulun’ anlamına geliyor. çArşı yasa dışı bir örgüt değildir, vicdani bir topluluktur. çArşı bu ülkenin yüz akıdır. Ülkede bir damla su gibi adalete ihtiyaç vardır. Sizden çölde bir damla su olmanızı istiyoruz” dedi.

Avukat Derviş Yıldız ise “Bu dosya organize şubeden geldi. Neler soruldu bize orada! ‘Emniyetin TOMA’sını kim çaldı’ diye sordular. O TOMA çalınmamıştı, şaka olsun diye internete satılık diye konulmuştu. Bizim Osman Kavala’yla, Mimarlar Odası’yla Gezi’den önce de sonra da ahbaplığımız veya arkadaşlığımız olmadı. Bunu organize şube de tespit etti” ifadelerini kullandı.

6

Zorla getirme kararı

Sanık ve avukatların beyanlarının tamamlanmasından sonra görüşünü bildiren savcı, Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasını ve İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Gezi Parkı davasının bu dosyayla birleştirilmesini talep etti.

Mahkeme, bozma ilamına uydu ama davanın Gezi Parkı dosyasıyla birleştirilmesi yönündeki hususla ilgili bir karar vermedi. Sanıklara ve avukatlarına bununla ilgili yazılı beyanlarını sunması için süre verildi.

Duruşmaya gelmeyen sanıklar için zorla getirme kararı çıkaran heyet, Cumhurbaşkanlığı’nın katılma talebinin kabulüne hükmetti. Ancak katılma talebine yönelik dilekçe duruşmada okunmamıştı. Avukatlar bu karara tepki gösterdi. Bir sonraki duruşma 8 Ekim Cuma günü saat 09:45’te yapılacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.