Hafta SonuManşet

Carlton J. Smith: He’s got the Soul, Man!

0

Başlığın Türkçesini vermekle başlayayım yazıya: “Olm adamda ruh var lan, ruh!!!

Evet lakabı “Soul-Man” olan, Soul şarkıcısı, besteci ve oyuncu Carlton J. Smith, temsil ettiği ne varsa onların tüm niteliklerini fazla fazla barındırıyor. Dünyanın her yerinde konserler vermesine karşın, aylardır Türkiye’de sahne alan Smith, temsillerine 27 Kasım’da bir “virgül” koydu. Ama iyi haberler o ki, Mayıs ayında yeniden Türkiye’de olacak ve Jolly Joker’deki bu son konserden izlenimleri sizlere aktarabilme fırsatı bulabildim.

38 ya da 39 yaşında olduğunu söylese inanmayacak pek kişi çıkmayacaktır, eminim! Ama 11 Mayıs 1960 tarihinde dünyaya gelen yıldız şovmen bitmek bilmeyen sahne enerjisiyle göründüğü yaştan çok daha genç olanlara bile parmak ısırtacak cinsten. Carlton J. Smith’i seyrederken yaşamaktan, aşktan ve âşıktan keyif almak için yüklü bir bombardımana tutuluyorsunuz. Gösterisinden, geldiğinizden daha iyi hissetmeden ayrılmanız olası değil. Üç saati aşan gösterisindeki zengin repertuardan bir şarkı ile şovu özetleyelim: “Satisfaction guaranteed!”, yani anlatılmaz yaşanır!

29...

Biraz arka plan bilgisi verelim: Soul müziğin kökleri, öncülleri olan Gospel ve Negro-Spiritual üzerinden, Afrikalı Amerikan kölelerin, İncil’deki metinleri kullanarak, birbirlerine dayanışma ruhu ve umut aktardıkları, beyaz adamın vahşetini Tanrı’ya sığınarak protesto ettikleri bir geleneğe uzanıyor. Hatta bu şarkıların sözleri ilk anlamlarıyla Hristiyanlık inancını işaret ederken, alt anlamlarında esir tutuldukları çiftliklerden firar eden kaçak kölelere izlerini kaybettirebilecekleri teknikleri deşifre ediyor. Bir barınakta söylenen bu ağıtlar diğerlerine kaçış planları hakkında yardımcı olurken, beyaz adam dini içerikleri nedeniyle bu şarkılardan şüphe etmeyi akıl edemiyor. Afrika kökenli Amerikan kültüründe, bu nedenle, kilise müziğinin etkisi çok büyük. Bugün Jazz, Blues, Soul, R & B, hatta Rock ve Rap türlerine kadar birçok müzik geleneği o ıstırapça yoğun barakaların genlerini bünyesinde taşıyor.

Soul-Man’i izlerken işte bu ruhani enerjiyi de alıyorsunuz. Müziğe, aşka, aileye, sevgiye adanmış bir adamın heyecan verici ve inanılmaz eğlenceli sahne gösterisi, Soul geleneğine harikulade uyum gösteren ses tekniği ve yorumculuğuyla buluşuyor. Dinleyicileriyle diyalogu ve sahneyi adeta bir jamm-session (Tür. Açık sahne) serbestiyetinde diğer müzisyenler ve sahneye çıkardığı izleyicilerle birlikte kullanması, şova müthiş bir zenginlik katıyor.

Carlton J. Smith’i ilgi çekici kalan başka bir özelliği ilham aldığı ve adlarını vücuduna dövme yaptırarak kazıdığı beş Afrikalı Amerikan şarkıcıdan biri olan James Brown’u, 1999 yapımı film, Liberty Heights’da 500 adayın arasından seçilerek oynamış olması. Broadway müzikallerinde de başrol alan sanatçı, senenin önemli bir bölümünü Shanghai’da konserler vererek geçiriyor.

30...

Tamamen Türk müzisyenlerden oluşan orkestrasıyla Ekim ayından beri ülkemizde sahne alan Soul-Man, 2015 yılında “Soul Orient” adlı projeyle Soul ve Türk müziğini harmanlayan bir albümün kayıtlarına da başlıyor. Türkiye’deki konser dizilerinde olduğu gibi bu albümün yapımcısı da yine ülkemizden olacak.

Kıssadan hisse, bu önemli gösteri ve şarkıcılık ustasını izlemeye almanızı ve konserlerini ya da albümlerini kaçırmamanızı öneririm.

 

Sanat ve barışla kalın…

 

Ek okumalar için:

http://yesilgazete.org/blog/2014/11/27/soul-man-carlton-j-smith-bu-aksam-jolly-jokerda/

http://soultracks.com/carlton_j_smith

http://tr.wikipedia.org/wiki/Zenci_ruhani_m%C3%BCzi%C4%9Fi

http://youtu.be/J-W4fm_Rzg8?list=UUawPDPFNrnva_bbxyaTotVQ

http://www.youtube.com/playlist?list=UUawPDPFNrnva_bbxyaTotVQ

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.