Hayvan HaklarıManşet

Caretta Caretta’dan İnsanbeşer’e, “Gölge etme başka ihsan istemez”

0

Antalya'da karaya vuran ‘Caretta Caretta’nın sırtında bir parmak genişliğinde mermi deliği olduğu belirlendi.

Nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları ‘Caretta Carettalar’ insanoğlu karşısında yaşam mücadelelerine devam ediyorlar.

Yaklaşık 106 milyon yıldır yeryüzünde, 95 milyon yıldır da Türkiye kıyılarında varlıklarını sürdüren Caretta Caretta kaplumbağaları, 1978 yılından beri nesli tükenmekte olan türler listesindeler.

Türkiye’nin Güney sahilleri başta olmak üzere bir çok yerde yumurtlama alanlarına sahip olan Carettta carettalar, bir yandan nesillerini devam ettirmeye çalışırken, bir yandan da insanoğlunun saldırıları karşısında hayatta kalmaya çalışıyorlar.

Son 15 günde kıyı bölgelerinden gelen haberler bu durumun vahşete varan boyutlarını göstermekte.

İlk haber 22 Ekim günü Antalya’nın Gazipaşa ilçe sahiline vuran ‘Caretta caretta’ cinsi deniz kaplumbağası üzerinde yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıktı. İncelemeler sonucunda ‘Caretta caretta’nın sırtında bir parmak genişliğinde mermi deliği olduğu belirlendi.

Bu haberden bir hafta sonra, Muğla’nın Ortaca İlçesi’ne bağlı Dalyan Beldesi’nde bir kanalda bulunan Caretta Caretta’nın ise av tüfeği ile öldürülmüş olduğu belirlendi. Olay yerine gelen Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) yetkilileri sırt kabuğunun kırılıp av tüfeğiyle vurulan deniz kaplumbağasının, iç organlarının zarar görmesi nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yaşanan son olaydan sadece 1 gün sonra ise, bu sefer Muğla’nın Göcek Beldesi’nde, zıpkınla vurularak yaralandığı belirlenen bir başka Caretta Caretta kaplumbağası daha bulundu. DEKAMER Sorumlusu Erdi Can yaptığı açıklamasında, “30-35 yaşlarında bir dişi. Zıpkın akciğerine saplanmış, paslanmış. Ödem oluşmuş. En az 3-4 ay kadar önce vurulduğunu düşünüyoruz. Elimizden geleni yapacağız ancak yaşama şansı çok az. Anesteziyi kaldırıp kaldıramayacağına bakacağız” dedi.

‘Caretta Caretta’ kaplumbağalarının neslinin tükenmeye başlaması sadece ateşli ve kesici silahlar üzerinden gerçekleşmemekte. Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin websitesinde yeralan bilgilere göre,  Geçen son 500 yıl içinde, deniz kaplumbağalarının eti, yumurtaları, kabukları, yağı ve derisinin insanlar tarafından tüketilmesi, bu  türlerin nesillerinin yok olması tehlikesiyle karşı karşıya bırakmış halde.

Binlerce deniz kaplumbağası her yıl karides ağları, tirol ağları ve çengelli oltalar nedeniyle boğulmakta. Özellikle yarı saydam plastik artıkların deniz anasına benzemesi nedeniyle deniz kaplumbağaları tarafından yenilmesi ölümlere veya yaralanmalara sebep olmakta. Ayrıca bot çarpmaları da ergin ve genç deniz kaplumbağalarının ölümlerine sebep olmaktadır.

Ergin deniz kaplumbağalarının karada yaşadığı problemlerin başında insan geliyor, düzensiz bir şekilde gelişen turizm ve bu turizmle birlikte ortaya çıkan binalaşma ve ışıklı alanların artması sonucu kumsalların yanlış kullanımı geliyor

(Yeşil Gazete, DEKAMER)

You may also like

Comments

Comments are closed.