ManşetYeşillerden

Cangı, Yeşiller/Sol Çanakkale’nin toplantısında ekoloji mücadelesi ve 4A kampanyasını anlattı

0

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Çanakkale Örgütü tarafından 4 Adalet (4A) Kampanyası çerçevesinde düzenlenen “Çanakkale’ de Ekoloji Mücadelesi” toplantısı Yalı Hanı’nda gerçekleştirildi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Av. Arif Ali Cangı toplantıda 4 A Kampanyası hakkında bilgi verdi.

 

Cangı 4A’nın partinin programının özeti olduğunu belirterek: “ Bunlar ekonomik eşitsizlikleri anlatan iktisadi adalet, demokratik katılımdaki eşitsizlikleri ve sorunların çözümünü öngören katılım adeleti ve cinsiyet, cinsel yönelim, dinsel inanç, ırk, köken farklılığından doğan eşitsizliklerin ve adaletsizliklerin giderilmesini hedefleyen tanınma adaleti ve ekolojiye ilşkin yaşam alanlarının kirlenmesine yönelik mücadeleyi yürüteceğimiz alan içinde çevre ve iklim adaleti olarak 4 alanda adalat kavramını tanımlıyoruz. Eşitlik, özgürlük ve yaşanabilir bir dünya için adaletin şart olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Bugün ülkenin en sıcak gündemi olan Kürt meselesi çözümündeki barış sürecini ele alırsak, süreç bir yanı ile katılım adaleti, bir yanı ile tanınma adaletini oluşturuyor diyen Arif Ali Cangı, “Bu ülkede yaşayan insanların ayrı ayrı kimlikleri var. Köken olarak baktığımızda kimimiz Kürtüz, kimimiz Türküz, kimimiz Çerkez, kimimiz Pomak’ız. İnançlarımız da, cinsiyet alanında da farklılıklarımız var. Bizim hepimizin farklı, hepimizin eşit olduğu bir ülkeyi inşa etmek için tanımladığımız tanınma adaletinin bu kapsamda değerlendirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Barış umudu ve yeni barış sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Cangı, ““ 30 yıllık bir şiddet ve savaşın sonunda geldiğimiz aşamada bir barış umudu ve demokratik olarak sorunun çözümü durumu ortaya çıktı, 21 Mart’ta Diyarbakır’daki Nevruz buluşması ve Abdullah Öcalan’ın çağrısının önemsenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çağrıdan yola çıkarak silahların susması ve silahlı unsurların yurt dışına çıkması önemli aşama ve bu kapsamda oluşturulan akil insanlar komisyonunun ve Türkiyenin bu sürece toplumsal olarak hazırlanması açısından önemli” diye konuştu.

Anayasa tartışmasına da değinen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü Arif Ali Cangı, ““Ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. 30 yılı aşan bir süredir 12 eylül kurum ve kuruluşlarının anayasası ile yönetilmesi ve onun getirdiği zihniyetin etkileri Türkiyenin demokratikleşmesinin önünde en önemli engel. Ancak Demokratik bir anayasa toplumun bütün kesimlerinin katıldığı şeffaf bir süreçle yapılması gerek. Mecliste yapılan çalışmaların bu anlamda eksik olduğunu ve toplumun değişik kesimlerinin katılımını sağlayamadığını düşünüyoruz” dedi.

Kazdağların’da yaşanan tehlikeli gelişmelere de değinen Cangı bölgede en büyük sorunun ekolojiye ilişkin müdahaleler olduğunu kaydederek: “ Bu kararlar merkezi yönetimle alınıyor, merkezi yönetim bu yörernin ihtiyaçlarını ve zenginlikliklerini düşünmeden işletmelere bir takım ruhsatlar veriyor, yerel yöneticiler ve yerel halk karşı çıksa da bu işletmeler açılıyor, ama bu kararlar yerelden verilse halk burası için en iyi seçeneğin kazdağlarının korunması olduğunu düşünecek ve izinler verilmeyecektir” şeklinde konuştu.

(Çanakkale Olay)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.