Doğa Mücadelesi

Cangı: “Bu mücadele ölüm kalım meselesidir”

0

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü Av. Arif Ali Cangı, İzmirliler’i çaba harcamaya çağırdı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl Örgütü Ege Bölgesi’nde olduğu kadar, yurdun birçok yeri için de sorun olan altın madeni işletmeciliğinin çevreye verdiği zararlar konusunda bir toplantı düzenledi. Parti üyeleri ile parti dostlarının katıldığı toplantının ilk sunumunu Halk Sağlığı Uzmanı ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa yaptı. Ekolojik dengenin çökmesi halinde göç, sel, toprak kayması ve kuraklık gibi felaketler, tarımsal ve hayvansal üretimde azalma, bulaşıcı hastalıklarda artış, beslenme bozuklukları, su kaynaklarında azalma ve kirlenme meydana geleceğine dikkat çeken Prof. Dr. Karababa “Altın madeni işletmesi sırasında doğaya bırakılan tonlarca pasa yığını ve atık baraj göllerindeki ağır metal kirliliği doğadaki tüm canlılar için büyük tehlike yaratıyor”dedi. Siyanürle altın ayrıştırılması sonucu su ve gıdalarla solunan havayla ve ciltten temas yoluyla siyanürün insanlara geçtiğine vurgu yapan Karababa, doğadaki bitkiler ve hayvanların da o ölçüde zarar gördüğünü belirtti.

Efemçukuru’ndaki altın madeni işletmesinde savunma olarak siyanürlü işlem yapılmayacak olmasının gösterildiğine de dikkat çeken Karababa, bölgedeki ağır metallerin siyanür kullanılmadan da bir kazma darbesi vurulsa dahi yöreye büyük zarar vereceğini vurguladı.

Ağır metallerin arıtılmasının tek bir sistemle mümkün olmadığına da dikkat çeken Prof. Dr. Ali Osman Karababa “Doğayı önce kirletmek sonra da eski haline getirmek bilimsel olarak mümkün değil. Bunu hiçbir bilim insanı savunamaz” dedi.

20 yıldır bölgede altın madeni işletmecilerine karşı mücadele yürüten İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran/Küçükdere Elele Hareketi’nin dönem sözcüsü Dr. Oya Otyıldız uzun ve zorlu geçen mücadele dönemini paylaştı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü ve altın madeni işletmelerine karşı açılan davaların avukatlığını yıllardır sürdüren Av. Arif Ali Cangı söz aldı. Cangı, “Nasıl ki hukuku, yasaları altın madencilerinin lehine değiştirmek siyasi bir tercihse, yaşam alanlarının korunması mücadelesi de siyasi olmak zorundadır. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ekolojinin siyasetini yapmak üzere yola çıktı. Hep birlikte çıktık bu yola. Parti üyesi olsun ya da olmasın yaşamı savunma mücadelesini sürdürmek zorundayız.  Bu mücadele ölüm kalım meselesidir”dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü Arif Ali Cangı, Prof. Dr. Karababa ve Dr. Otyıldız’ın sözlerine sonuna kadar katıldığını belirtti ve  “Bu zorlu bir süreçtir. Ama toplumsallaşırsak bu zorlu süreci aşabiliriz. Aşmak zorundayız. Çünkü Efemçukuru’nu engelleyemezsek, çeşmelerden akan suyu değil içmek, kullanamaz hale geleceğiz”dedi.

(DHA)

You may also like

Comments

Comments are closed.