DünyaManşet

Cancun’da Kopenhag’ın hayaleti dolaşıyor

0
Cancun'da sürmekte olan COP-16 iklim zirvesinde genel kurul salonu. Fotoğraf: Ümit Şahin, 5 Aralık 2010

Cancun'da sürmekte olan COP-16 iklim zirvesinde genel kurul salonu. Fotoğraf: Ümit Şahin, 5 Aralık 2010

Cancun, 5 Aralık 2010 – Meksika’nın Cancun kentinde devam eden 16. İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda (COP-16) bugün Pazar tatili nedeniyle tek bir toplantı yapıldı. Konferans başkanı Meksika Dışişleri Bakanı Patricia Espinosa’nın topladığı gayrıresmi delegasyon toplantısında konferasın birinci haftası sona ererken, bakanların Cancun’a ulaştığı, yüksek düzey toplantıların Salı günü öğleden sonra başlayacağı açıklandı.

Espinosa’nın düzenlediği toplantıya hemen bütün delegasyonlar katılırken, toplantının ana gündem maddesi ikinci hafta boyunca izlenecek yöntemdi. Başkan Espinosa, yaptığı açılış konuşmasında bakanlar toplantısında tam anlamıyla şeffaf bir süreç izleneceğinin garantisini verdi. Espinosa, toplantılarda herhangi bir şekilde paralel oturum olmayacağını, seçilmiş ülkelerden oluşan segmentlerin ayrı toplantılar düzenlemeyeceklerini, bakanların tüm delegeler tarafından ulaşılabilir olacaklarını, gizli belgeler ve ayrı metinler yazılmayacağını, sürecin tam bir saydamlıkla yürütüleceğini söyledi.

Konferans başkanı Espinosa’nın konuşmasının ardından söz alan delegeler, başta G77-Çin grubunun temsilcisi Yemen delegesi olmask üzere, Espinosa’nın verdiği garantinin altını çizdiler.

Bugünkü toplantıda konferans başkanının birkaç kez şeffalık güvencesi vermesi Kopenhag’da geçen sene ev sahibi Danimarka’nın başını çektiği gelişmiş ülkeler tarafından yazılan gizli metin skandalının hala etkisini sürdürdüğünü gösteriyor. Bugünkü toplantı sırasında söz alan Kolombiya delegesi büyük alkış alan konuşmasında bu durumu “bu salonda hala Kopenhag’ın hayaleti dolaşıyor” diyerek özetledi. Bütün gelişmekte olan ülkelerin desteklediği konuşmasında Kolonbiya delegesi Meksika’nın başkanlığına güvendiklerini söyledi.

Toplantıda AB delegasyonu da Meksika’ya destek verirken, ABD delegasyonu söz almadı. Salonda bulunan Türkiye delegasyonu da Espinosa’nın konuşması hakkında bir yorumda bulunmadı.

Toplantının en can alıcı anlarından biri de Venezuela ve Kolombiya delegelerinin ülkelerinde yaşanmakta olan sel felaketine vurgu yapmaları ve aynı anda iklim değişikliğinden kaynaklanan bu felaketler yaşanırken buradaki heyetlerin bir anlaşmaya varmamalarının kendilerinden işe yarar bir anlaşma bekleyen halklarını bir kez daha hayal kırıklığına uğratacağını vurgulamalarıydı. Venezuela delegesi yaptığı konuşmada “daha kaç kez başarısız iklim zirveleri yapmaya devam edeceğiz?” diye sordu.

COP-16 toplantıları yarın resmi toplantılar ve yan etkinliklerle devam edecek.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.