DünyaManşet

Cancun’da Dünya Bankası’na öfke büyüyor

0

Cancun, 8 Aralık 2010 – Cancun’da devam eden iklim değişikliği müzakerelerinde uzun vadeli finansman konusundaki görüşmeler devam ederken, endüstrileşmiş ülkelerin oluşturulacak iklim fonunun kontrolünü Dünya Bankası’na bırakmak için yaptıkları baskının gelişmekte olan ülkeler ve aktivistler arasında yarattığı tepki büyüyor.

Geçen hafta sonu finansman konusunda yeni bir metin gündeme gelmiş, ancak BM zemini dışında AB ve ABD’nin yönlendirmesiyle hazırlanan metinde iklim değişikliğinin çözümüne yardımcı olması beklenen, ağrılıklı olarak da gelişmekte olan ülkelerin küresel ısınmanın etkilerine adaptasyon çalışmaları için kullanacakları paranın toplanacağı iklim fonunun Dünya Bankası tarafından yönetileceği belirtilmişti. Dünya Bankası’nın rolünü arttırmak için özellikle İngiltere baskı yapıyor.

Öte yandan parayı kullanması gereken gelişmekte olan ülkeler hiçbir şekilde güvenmedikleri Dünya Bankası’nın rolüne sert bir şekilde tepki gösteriyor ve fonun doğrudan doğruya BM tarafından oluşturulacak BM İklim Fonu tarafından yönetilmesini istiyorlar. Dünya Bankası özellikle fosil yakıt yatırımlarına geniş kaynak ayırması ve şeffaf bir yönetime sahip olmaması nedeniyle eleştiriliyor.

Önceki gün iklim finansmanının nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda bir açıklama yayınlayan 200’i aşkın sivil toplum örgütü de bugün yeni bir kampanya başlatarak gelişmiş ülkelerin Dünya Bankası dayatmasına karşı direnme kararı aldı. Kampanyayı başlatam örgütlerden Jubilee Debt Campaign’in sözcüsü Nick Dearden, zengin ülkelerin baskısının bütün iklim müzakerelerini rayından çıkaracağını söyledi. Kampanyayı yürüten örgütler tepkilerini konferans merkezinde  göstermelerine izin verilmemesi nedeniyle Birlişmiş Milletler’i de protesto ettiler.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.