Editörün SeçtikleriKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Çanakkaleliler artan vakalara ve göstermelik yasaklara öfkeli: Parklar yasak, iş yerleri açık

0
Fotoğraf: Ayşe Kudra-Akdeniz

Çanakkale’de 100 bin nüfusta görülen koronavirüs vaka sayısı bir haftada 797,34’e yükseldi. Böylece vaka sayısı oranında Türkiye’de üçüncü sıraya yerleşmiş oldu.

Bu gelişmenin ardından toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu ise yeni tedbirler alarak, kentteki sahil bantlarının ve bazı parkların 17 Mayıs tarihine kadar kapanmasına karar verdi. Ancak alınan yeni önlemlerden ne sağlık çalışanları ne de vatandaşlar memnun.

‘Yoğun bakımda yer kalmadı’

Çanakkale Tabip Odası Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde Nöroloji Uzmanı Güleda Erensoy, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Bir felaketin ortasındayız. Bu noktaya gelineceği bilinmesine rağmen önleyici ciddi bir önlem alınmadı” ifadelerini kullandı.

Hastanelerdeki koronavirüs hastalarının yer aldığı yoğun bakımlar ise dolmuş durumda. Erensoy, “Şu anda bizim kendi servislerimiz kapatılıyor ve Covid-19 servisleri açılıyor. Ben de bir nöroloji doktoru olarak Covid-19 servisinde nöbet tutacağım. Çünkü oradaki çalışanların çoğu bu temponun ardından hastalandı” bilgisini paylaştı.

‘Açıklama borçlular’

Yaşanan bu durumdan dolayı çok öfkeli olduğunu belirten Erensoy, “Az bir nüfusu olan bir şehirde bu felakete nasıl yol açtılar bunu açıklamaları gerekiyor. Ne zaman bir kriz haline geldi? Ne zaman müdahale etmeleri gerekirken etmediler?” sorularını yöneltti.

Koronavirüs vakalarının ilerleyişine dair bütün veriler ellerindeyken yöneticilerin son ana kadar önlem almamakta ısrar ettiğini söyleyen Erensoy, “Sağlık çalışanları bir açıklama bekliyor” dedi.

‘Ne atama yaptılar ne ödeme’

Fazladan mesai ve büyük bir özveriyle çalışan sağlık çalışanlarına yönelik ilave bir destek bulunmuyor. Bu durumun herkesin motivasyonunu düşürdüğünü belirten Erensoy, “Derdimiz hayatta kalmak ama bu emekleri gören, ekstra mesailerimizin karşılığını veren bir ödeme dahi yapmadılar” ifadelerine yer verdi.

Yeri geldiğinde sağlık çalışanlarının alkışlandığına değinen Erensoy, “Bu ülkenin ihtiyacı hemşireydi, hasta bakıcıydı. Ama yeni atama yapmadılar. Yarattıkları bu enkazın altında yine biz kalacağız” dedi.

‘14 gün tam kapanma şart’

Ramazan ayının başlangıcında vakalarla mücadele edilmesi amacıyla iki haftalık ‘kısmi kapanma’ ilan edildi. Erensoy’a göre ise bu bir çözüm olmaktan çok uzak. “Daha önce 21.00 olan sokağa çıkma yasağını 19.00’a çekerek bir felaketi önleyemezsiniz” diyen Erensoy şöyle devam etti:

TTB olarak 14 gün boyunca iş yerleri de dahil olarak ve insanlara sosyal destek sağlayarak tam kapanma ilan edilmesini istiyoruz. Ancak bu şekilde insan kayıplarını önleyebiliriz. Son bir aydır çığlık atıyoruz ama hiçbir şey yapmadılar. Ölümler göz göre göre yaşandı. Hepsi önlenebilir ölümlerdi.”

‘Dört duvar arası iş yerlerine kapatılıyoruz’

Önlem olarak park ve sahillerin kapatılmasına da tepki gösteren Erensoy, “İnsanların hareket alanlarını da devlet kurumlarının güvence altına alması gerekiyor. Bu insanlar yürüyemeyecek mi? Açık alanlar yasak ama iş yerleri açık. Gidebildiğimiz tek yer dört duvar arasındaki iş yerlerimiz” eleştirisinde bulundu.

Fotoğraf: Ayşe Kudra-Akdeniz

‘Evimizin önündeki çocuk parkına şerit çekildi’

Ayşe Kudra Akdeniz ise Çanakkale’nin Kepez ilçesinde yaşıyor ve altı yaşında bir kızı var. O da koronavirüs ile mücadeledeki yetersizliklere karşı tepkili ve artan vakalara rağmen “göstermelik ve mantık dışı” yasaklar uygulandığı görüşünde.

Evlerinin önündeki çocuk parkının kapatıldığını anlatan Kudra-Akdeniz, “Nar, parkın etrafına çekilen şeritleri görünce çok korktu ve girmek istemedi ceza yeriz diye” ifadelerini kullandı.

‘Herhangi bir mantık yok’

Oturdukları mahallenin oldukça sakin bir mahalle olduğunu belirten Kudra-Akdeniz, “Parkta aynı anda üç çocuk bile göremezsiniz. Gün içerisinde beş çocuk anca geliyordur. Bu kararda herhangi bir mantık göremiyorum” dedi.

Çocuklarda o şeridin varlığının bile bir otorite olarak korku yarattığını söyleyen Kudra-Akdeniz “Gündelik hayatın faşizmini yaşatıyorlar burada” eleştirisinde bulundu.

‘İnsanların tek rahat edebileceği yerdi’

Sahilin de halkın girişine kapatıldığına değinen Ayşe Kudra Akdeniz “Toplanmaların önüne geçmek için desek, değil. Zaten çok geniş ve sosyal mesafenin fazla olduğu bir yer. Üstelik, sokağa çıkma yasağı var ve sabah saatlerinde de insanlar işte. Ayrıca araştırmalar açık alanda koronavirüsün yayılmasının az olduğunu da gösteriyor. İnsanların rahat edebileceği tek yeri ellerinden aldılar” tepkisini gösterdi.

Fotoğraf: Ayşe Kudra Akdeniz

Seküler kimliğiyle bilinen Çanakkale’de bu ilave yasakların Ramazan ayında getirilmesini de birçok kişinin manidar bulduğunu dile getiren Kudra-Akdeniz, “Böyle yaparak İslamafobi’yi de artırıyorlar. Toplumsal barış için de kötü bir durum” dedi.

Yasakların halkın sağlığı gözetilerek alınmadığını belirten Ayşe Kudra-Akdeniz, “İnsanların park ve sahillere gidişini engellemek zihinsel sağlık için de çok tehlikeli. AKP Kongreleri yasaklanmazken, iş yerleri kapatılmazken açık alanları yasaklamalarını çok politik buluyorum” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.