Çanakkale’de önceki gün saat 11.30 sıralarında çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları sürüyor. İki günde dokuz köyü etkileyen, vatandaşların ve hayvanların hayatlarını tehdit eden yangın dün ancak akşam saatlerinde kontrol altına alınabilmişti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün saat 20.01’de yaptığı açıklamada yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarına başlandığını belirtmişti:
Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bugün başlayan orman yangını KONTROL ALTINA ALINDI.
Soğutma çalışmalarımız devam ediyor.
Çanakkale’nin Merkez ilçesinde dün başlayan yangını kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan müdahalemiz gece boyunca da aralıksız devam edecek.
— İbrahim Yumaklı (@ibrahimyumakli) August 23, 2023
Yumaklı, “Boşaltılan 9 köye 2 köy daha eklendi. Bu köyler için herhangi bir tehlike ya da tehdit söz konusu değil. En büyük tesellimiz can kaybının olmaması… Dumandan etkilenen 7 vatandaşımız müşahede altında. Çanakkale Çanyolu hala ulaşıma kapalı” dedi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ise Çanakkale’deki orman yangını nedeniyle yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi:
“Havadan müdahale araçlarının denizden su alabilmesini temininen Çanakkale Boğazı gemi trafiği, gece saat 03.00’ten itibaren geçici olarak çift yönlü askıya alındı.”
Çanakkale’de Salı günü Kayadere köyü civarında başlayan orman yangını devam ediyor.
Copernicus uydusu tabanlı Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi’ne göre #Çanakkale’de Salı gününden bu yana 4 bin hektardan büyük bir alan yangınlardan etkilendi. pic.twitter.com/P2V2Abewts
— 350 Türkiye (@350turkiye) August 24, 2023
Çanakkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada da Aşağıokçular köyü, Salavat ve Andıktaşı mahallesi, Elmacık köyü ve Bağlısı Değirmendere, Belen köyü çiftlik bağlısı ve Çiftlikdere köyünün boşaltılacağı, vatandaşların Terzioğlu kız öğrenci yurdunda misafir edileceği bildirilmişti.

TTB: Aklın ve bilimin işaret ettiği önlemleri almak kamusal bir sorumluluk
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise yangının neden olduğu aşırı duman ve kül yağmurunun, rüzgarın da etkisiyle yerleşim alanlarına yayıldığı; bölge halkının ve yangın söndürme çalışmalarında görevli emekçilerin sağlıklarını olumsuz etkilediği belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Tabip odamız ve bölgedeki hekimler/sağlık emekçileri görevi başındadır. TTB Merkez Konseyi ve Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu üyeleri incelemelerde bulunmak üzere bölgededir.
Küresel ısınma ve iklim bozulmasının önünü açtığı orman yangınları, ülkemizde yeterli önlemlerin alınmaması ve zamanında etkili müdahalenin yapılmaması nedeniyle trajik bir hale gelmiştir. Yıkıcı sonuçlara teslim olup tahribata izleyici kalarak değil, ekolojik yıkımı önleyecek adımlarla bu yangınları durdurmak mümkündür.
Olağandışı durumlara karşı aklın ve bilimin işaret ettiği önlemleri almanın, emek-meslek örgütleriyle ve sivil toplumla eşgüdümlü hareket etmenin kamusal bir sorumluluk olduğunun altını çiziyoruz.”

TTB ayrıca ‘Orman Yangınlarından Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Sağlık Etkileri’ ile ‘Orman Yangınlarından Korunma Rehberi ve Yangına Dayanıklı Bitkiler Atlası‘ bilgi notlarını da paylaştı.
Çanakkale'de yaşanan ve hepimizin içini yakan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.
Veteriner hekimlerimiz yangın bölgesindeki hayvanların tedavisini ve bakımlarını gerçekleştiriyor. #Çanakkale #Yangın pic.twitter.com/hUqyyvZSwf
— Çanakkale Belediyesi (@ckalebelediye) August 23, 2023