Doğa MücadelesiEmekManşet

Çanakkale’de maden işçisi göçük altında kaldı: Şirketin ilk vukuatı değil

0

Kazdağları Ekoloji Platformu, Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Karaaydın köyünde bulunan CVK Madencilik’e ait kurşun madeni ocağında meydana gelen göçük ile ilgili bir açıklama yaptı.

Göçük sonucunda madende çalışan G.B. isimli bir işçi göçük altında kalmıştı. AFAD, jandarma ve itfaiye ekiplerinin maden işçisini kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtilmişti. Yapılan açıklamada “Çok üzgünüz. Maden çalışanı G.B.’nin en kısa zamanda yerin altından çıkartılmasını diliyoruz” denildi.

‘İlk suçu değil’

Yaşanan bu felaketin Park Holding’in iştiraki olan CVK’nın ilk suçu olmadığı belirtilen açıklamada “2017 yılında kasım ayında da aynı madende kaza meydana gelmiş ve madende yaşanan patlama ve göçük bir cana mal olmuştu. Denizli’den Yenice’ye madende çalışmak için gelen ve henüz 15 günlük işçi olan 39 yaşındaki Mustafa Aydoğdu patlamanın ardından göçük altında kalarak yaşamını yitirmişti” denildi.

Açıklamada “Yetkililer o zaman da ‘iş kazası’ demişti. Şimdi de ‘iş kazası’ diyecekler.  Oysa bu durum iş kazası değil, cinayettir! G.B’nin, Mustafa Aydoğdu’nun canının hesabını kim verecek?” ifadeleri kullanıldı.

Fotoğraf: AA

‘Kısa sürede maksimum kar anlayışı’

Soma’da 2014 yılında yaşamını yitiren 301 kişinin hatırlatıldığı açıklamada “İşçi sağlığı ve İş güvenliği kurallarının dikkate alınmadığı, denetimin uygulanmadığı, en kısa sürede maksimum kar anlayışıyla yaklaşılan madencilik anlayışı sonucu her yıl maden çalışanlarımız canlarını kaybetmektedir” denildi. CVK Madencilik hakkında ise şu bilgiler paylaşıldı:

CVK Madencilik A.Ş., söz konusu proje ile ilgili olarak kapasite artışına gitti ve Temmuz 2019’da ÇED süreci başlatmıştır. Projenin 29 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen Halkın Katılımı Toplantısına KEP bileşenimiz Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği katılarak, kapasite artışı ile ilgili itirazları dile getirmiştir.

EÇED duyuru sisteminden takip ettiğimiz kadarı ile tarih belirtilmeksizin İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) duyurusu yapılmış ancak henüz ‘ÇED Nihai’ ya da ‘ÇED Olumlu’ kararı verilmemiştir. Kapasite artışının ilerde yeni iş cinayetlerine davetiye çıkartacağı aşikardır.”

AW256068

‘Sorumluları cezalandırılmalı’

Söz konusu firmanın Balıkesir İvrindi Sarıalan Köyü yakınlarında, köye yalnızca 120 metre mesafede altın madeni projesi olduğu belirtilen açıklamada “Projenin İDK toplantısı yapılmıştır. 22 Ocak 2021 tarihinde toplantıya katılarak itirazlarımız dile getirdik. Süreci takip ediyoruz” denildi.

Açıklama “Göçük altında kalan kardeşimiz G.B.’nin bir an önce göçük altından çıkartılması için tüm olanakların seferber edilmesini, CVK Madencilik Kurşun madeni projesinde iş cinayetine neden olan sorumluların ve olayda ihmali olan şirket yetkililerinin en kısa zamanda ortaya çıkartılmasını ve cezalandırılmasını ve söz konusu projeye kapasite artış izni verilmemesini istiyoruz” ifadeleriyle sona erdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.