Doğa MücadelesiManşet

Çanakkale’de kanser korkusu: Balıklar öldü, kömür ocakları çocukları hasta etti 

0

Çanakkale’nin Çan ilçesinde Çan Çevre Derneği’nce Çevre Kirliliği Paneli düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Yeşil Yenice Dayanışma Derneği adına Metin Ümit Ural, İDA Dayanışma Derneği Başkanı Hicri Nalbant, Çan Çevre Derneği Başkan Yardımcısı Hamza Yıldız, Osman Demircan ve Mustafa Önder katıldı.

Çocuklarımızın 0-5 yaş grubunun % 60-65’i ne yazık ki solunum yollarından muzdarip”

Çan Çevre Derneği Başkan Yardımcısı Hamza Yıldız, memleketimizin iki büyük sorunu var. Bunlardan bir tanesi işsizlik bir tanesi de kirlilik. Çandan göçün sebebi işsizlik olduğu kadar Çandaki hava kirliliği olduğunu artık herkes kabul etmektedir. Çünkü sabahları pencerelerimizi açtığımızda kömür kokusu ile uyanıyoruz. Çocuklarımızın 0-5 yaş grubunun % 60-65’i ne yazık ki solunum yollarından muzdarip. Türkiye’nin en fazla kanser olma riski olan bölgesinde yaşıyoruz. Sadece havamız kirlenmiyor suyumuzda kirlendi yakında toprağımızda kirlenecek. Peki bütün bu olanlara karşı biz sessiz mi kalalım. Oturalım mı? Ölümü mü bekleyelim.” dedi.

“Termik santraller bizim gibi 3. Dünya ülkelerine satılıyor”

Termik santrallerin hava kirliliğine neden olduğunu söyleyen Yeşil Yenice Dayanışma Derneği adına Metin Ümit Ural, “ Avrupa ülkelerinde bugün termik santraller sökülüyor. Termik santraller kullanılmıyor. O santraller bizim gibi 3. Dünya ülkelerine satılıyor. Ve biz onları alıyoruz iyileştirmelerle işletmeye çalışıyoruz” dedi.

“Kocabaş Çayı’nda balıklar öldü, Ağı Dağı’nın suları kirlendi”

Kocabaş Çayı’ndaki çevre kirliliğe değinen İDA Dayanışma Derneği Başkanı Hicri Nalbant, “Ağı dağından doğarak Karabiga’da denize dökülen Kocabaş Çayı çok kirli. Uzun zamandır duyuyoruz Kocabaş Çayı’nda Balıklar öldü diye. Bir kaç kez bende Etili köyü yakınındaki yerlere geldim. Ölü balıkları gördüm. Balıkların ölüm nedeni kömür ocakları. Kömür ocaklarının açtığı ama rehabilite edilmeden olduğu gibi bırakılan çukurlar var. O çukurlar içerisinde asit kaya dranajı oluşuyor. Altın madencileri Ağı Dağı’nı sondajlar ile delik deşik ettiler. Sondaj sırasında kil, polimer, gresyağı, mazot basıyorlar. Yerin altındaki tüm suları kirletiyorlar. Ağı Dağı’nın suları kirlendi. Ağı dağında maden şirketleri faaliyete geçtiğinde Çan ilçesindeki 27 köyün içme suyu ile Çan ilçesinin mahallerinde bulunan çeşmelerinin suyunu yok edecekler.” diye konuştu.

 

(Gazete Çaneri)

You may also like

Comments

Comments are closed.