ManşetDoğa MücadelesiYerel

Kazdağları’nda yeni bakır madeni için Cengiz Holding’den köylüye ‘kolonyalı’ rüşvet

0

Kazdağları’nın metalik madencilik ile sınavı devam ediyor. Çanakkale’de Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen Halilağa Bakır Madeni projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulan proje için ÇED toplantı tarihinin açıklanması bekleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Su ve Vicdan Nöbeti ise şirketin çoktan köy muhtarlarıyla pazarlıklara ve yol inşaatına başladığını söyledi.

‘Yol çalışması ve reklamlar başladı’

Yapılan açıklamada “Bayramda şirketlerin kolonya, şekerleri köy muhtarları aracılığıyla köylüye dağıtılıyor. Muhtarlar şirketlerin reklamını yapıyor. Şirket köylerde yol yapmaya, muhtarlarla, kaymakamlıklarla, belediyelerle görüşmeler yapmaya başladı. Ne konuştukları, ne anlattıkları bilinmiyor” denildi.

Toplam ömrü 15 yıl

Taşeron şirket Truva Bakır İşletmesi tarafından faaliyeti yürütülen projeyi geçtiğimiz yıl Cengiz Holding, Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resource’tan 55 milyon dolara satın almıştı.

İki yıllık inşaat ve iki yıllık kapatma dönemi hariç 15 yıl faaliyet ömrü olan projede, yılda 6 milyon, toplamda 90 milyon ton cevher üretimi olacak. Toplam pasa (atık) üretiminin ise 105 milyon ton olacağı öngörülüyor.

Süreç başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 10 Ağustos tarihinde yapılan açıklamada ÇED Başvuru Dosyası’nın ÇED Yönetmeliği’nin 8. maddesi doğrultusunda uygun bulunduğu ve projeye ilişkin süreci başlattıkları belirtildi.

Açıklamanın devamında “Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Çanakkale Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir” ifadeleri kullanıldı.

‘Güçlerimizi birleştiriyoruz’

Su ve Vicdan Nöbeti ise yaptığı açıklamada gelişmeler karşısında görüşmeler yapmaya başladıklarını ve tüm partilerin doğa hakları komisyonları ve belediyeler ile randevu talep ettiklerini belirtti.

Açıklamanın devamında “Alamos Gold’u da, Cengiz’i de, Tümad’ı da istemiyoruz. Güçlerimizi birleştiriyoruz. Hep birlikte talana karşı mücadele edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.