YerelDoğa MücadelesiManşet

Çanakkale Yenice’de maden arama projesine Danıştay’dan ret kararı

0

Çanakkale’de Yenice ilçesine bağlı Karaköy Köyü sınırları içerisinde maden aramak için yapılması planlanan “Jeoteknik Amaçlı 42 Adet Sondaj ve 7 Adet Yarma Faaliyeti” projesinde Danıştay, projeye verilen ÇED Gerekli Değildir kararını bozdu.

Çanakkale Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 26 Ağustos 2016 tarihinde TECK Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılamak istenen  proje için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararını vermişti. Yerel mahkeme ise karara karşı açılan davanın reddine karar vermişti.

‘Çevre tahribatı hakkında bilgiler eksik’

Avukat Ali Furkan Oğuz üç yılı aşkın süren hukuki mücadelenin ardından Danıştay 6’ncı Dairesi’ne yaptıkları temyiz başvurusunun sonuçlandığını ve kararın iptal edildiğini duyurdu. Mahkeme kararında iptal gerekçesi olarak projenin çevrede yaratacağı tahribatın Proje Tanıtım Dosyası’nda (PTD) açık bir şekilde yer almamasını gösterdi.

Kararda “Alanın orman yapısı göz önüne alındığında, yol yapımının, kalan meşcerede kalıcı ve verim düşürücü ekolojik bir etkiye neden olmayacağı hususlarının PTD’de yer almayan, yerel mahkemedeki bilirkişilerin önerisi ve öngörüsünden oluşan hususlar olduğu” anlaşıldı denildi.

Yenice Karaköy Göleti

‘Sayısı bilinmeyen miktarda ağaç kesilecek’

Bunun yanı sıra sondaj ve yarma noktalarına ulaşımın nasıl sağlanacağı, genişliğinin ne olacağı, ne kadar zaman alacağı ve burada oluşan hafriyatın çevreye zarar vermeden nasıl uzaklaştırılacağı veya depolanacağının belirsiz kaldığı da belirtildi.

Projede yapılmak istenen 42 adet sondaj ve yedi adet  yarma noktasına ulaşımın projenin gerçekleştirilmesinden bağımsız ele alınamayacağını savunan mahkeme, “erişim sırasında sayısı bilinmeyen miktarda ağaç kesilecek” dedi.

Hukuka uygun bulunmadı

Bütün bu eksik veriler ışığında ÇED Gerekli Değildir kararının hukuka uygun bulunmadığı çıkarımını yapan mahkeme, kararın iptaline karar verdiğini söyledi.

Mahkeme tarafından verilen tebligatı kamuoyuyla paylaşan Avukat Ali Furkan Oğuz “Yaşamına ve toprağına sahip çıkan, mücadeleden vazgeçmeyen tüm yaşam savunucularına saygı ile” ifadelerini kullandı.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.