EkolojiKazdağları GünlüğüManşet

‘Çanakkale maden ocağı’

0

Çanakkale Terziler köyünde kuvars ocağı projesi için ÇED başvurusu yapıldı. Maden aranacak alan Atikhisar Barajı koruma alanında yer alıyor. Çevreci örgütler, başvuru yapan firmanın ‘kuvars çıkaracağız’ aldatmacasıyla altın madeni açacağını belirterek, ‘Bizi kandırmaya kalkışmayın’ diyor.

Çanakkale’nin içme suyu kaynağı olan Kazdağları’ndaki Atikhisar Barajı, yeni bir altın madeni tehditiyle karşı karşıya. Orta Truva Madencilik’in Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurduğu proje alanı barajın koruma bölgesinde yer alıyor. Bakanlıklara seslenen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yetkilileri, “Dünyada üretilen altının aşağı yukarı tümünün, kuvarslı ya da şistli damarlardan ve altınlı kumlardan çıkarıldığına,  kuvars minerali ile altın arasında güçlü bir ilişki bulunduğuna dikkat çekerek, “Bizi kandırmayın. Bu proje derhal iptal edilmelidir” dedi.

Kaz Dağları yöresinde daha önce aralarında başvuruyu yapan Orta Truva Madencilik de olmak üzere diğer altın madenciliği şirketleri kuvars madenciliği başvurusunda bulunduğuna, daha sonra sürecin arkasından altın madenciliği çıktığına dikkat çeken Dernek açıklamasında, “Ey yetkililer, Çanakkale bölgesini daha ne kadar talan ettireceksiniz. Bir karış yer kalmadı’ ifadeleri kullanıldı.

Başvuruda bulunan firmanın Kanadalı birer altın madeni şirketi olan TECK Madencilik Sanayi ve Pilot Investment Inc.’nin ortak kuruluşu olan bir altın madenciliği şirketi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Biliyoruz ki “kuvars çıkaracağız” sözü koca bir yalan ve kandırmacadır. Bölgeye sessiz sedasız, ÇED’siz girmenin bir yoludur” denildi.

Altın kandırmacası

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Yine altın madeni, yine Çanakkale, yine kandırmaca! Ey yetkililer, Çanakkale bölgesini daha ne kadar talan ettireceksiniz? Bir karış yer kalmadı!

Atikhisar Barajı koruma havzasında yeni bir altın madeni projesi daha. Akıl alır gibi değil! Ey Çanakkaleliler, artık yeter deyin, suyunuza sahip çıkın! Toprağınıza sahip çıkın!

17 Haziran 2019 tarihinde Çevre ve Bakanlığınız sayfasından kamuoyuna duyurulan ve ÇANAKKALE ili MERKEZ, ilçesi Terziler Köyü mevkiinde Orta Truva Madencilik San. Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 200810227 Ruhsat Numaralı Sahada Kuvars (Sileks) Ocağı projesi “proje tanıtım dosyası” yayınlanmıştır.

Biz biliyoruz ki, “kuvars çıkaracağız” söz koca bir yalan ve kandırmacadır. Bölgeye sessiz sedası, ÇED’siz girmenin bir yoludur.

”Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bilgide de belirtildiği gibi Dünyada üretilen altının aşağı yukarı tümü, kuvarslı ya da şistli damarlardan ve altınlı kumlardan çıkarılır” ve kuvars minerali ile altın arasında güçlü bir ilişki bulunur. Projenin yer aldığı yöre altın rezerv alanı olarak bilinmektedir. Başka altın madeni şirketleri tarafında yörede düzenlenmiş ve ÇED olumlu kararı almış maden projesi de bulunmaktadır. Proje başvurusunda bulunan Orta Truva Madencilik San. Tic. A.Ş. Kanadalı birer altın madeni şirketi olan TECK Madencilik Sanayi ve Pilot Investment Inc.’nin ortak kuruluşu olan bir altın madenciliği şirketidir. Kaz Dağları yöresinde daha önce aralarında Orta Truva Madencilik de olmak üzere diğer altın madenciliği şirketleri kuvars madenciliği başvurusunda bulunmuş daha sonra sürecin arkasından altın madenciliği çıkmıştı. Bu konuda Derneğimizin bir açıklaması olmuştur.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak, Çanakkale Merkez ilçesinin tek su kaynağı olan “Atikhisar Barajı” uzun mesafeli koruma alanında yer alan ve altın ile aynı IV. sınıf maden kategorisinde olan söz konusu kuvars ocağı projesinin kapasitesi itibariyle EK-2 listesi kapsamında yer almasının “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmesi için tek başına yeterli bir dayanak olmadığını düşünmekteyiz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sesleniyoruz: Projenin konumu, bölgenin doğal yapısı ve mevcut altın madenciliği projeleri ile birlikte bölgenin toprak ve su varlıkları üzerindeki kümülatif etkilerinin değerlendirilebilmesi açısından söz konusu proje için  “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermeyin. Bizi kandırmayın.

Enerji Bakanlığı’na sesleniyoruz: Bu proje derhal iptal edilmelidir.

Sürecin takipçisi olacağız! #kazdağıhepimizin”

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.