DoğaManşet

Çanakkale 2043 hedefi: 8 bin 500 hektar kızılçam kesilecek

0

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ülkenin odun hammaddesi ihtiyacını karşılama gerekçesiyle hazırladığı ‘Endüstriyel Ağaçlandırma Eylem Planı’ çerçevesinde, Çanakkale merkezinde 64.5 hektar kızılçam ormanı kesildi.

Ekran Resmi 2014-10-02 12.59.09

65 yıllık ağaçlar gitti

Çanakkale Orman İşletme Müdürü Metin Uygun, ‘mevcut şartlarda böyle bir ormanın 60-65 yılda oluştuğunu‘ itiraf edip, ‘kesilen sahayı 35-40 yıl gibi kısa sürede yeniden ortaya çıkaracaklarını’ savundu. Proje kapsamında geçen yıl da Çanakkale’de 141 hektarlık kızılçam ormanındaki ağaçlar kesilmişti.

Kesilen ağaçların bulunduğu orman, Çanakkale merkezdeki Radar Tepesi’nde bulunuyordu. ‘Çanakkale’nin en güzel ormanı‘ olarak bilinen bölgedeki proje, vatandaşın da tepkisini çekti. Proje hakkında bilgi sahibi olmayan ve Radar Tepesi mevkiinde ormanın kesildiğini gören bazı vatandaşlar, aynı ormana çok uzun yıllar sonra kavuşabilecekleri için bu tepki gösterdi.

2043’e kadar 8 bin 421 hektar kesilecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ysa, ağaçların ‘yerine konacağı’ görüşünde. Bakanlık, ‘Endüstriyel Ağaçlandırma Eylem Planı’nı ‘orman kaynaklarının sürdürülebilir biçimde işletilmesi ve orman endüstrisinin ihtiyaç duyduğu odun hammaddesinin karşılanması için‘ hazırlamıştı. Çanakkale Orman İşletme Müdürü Metin Uygun da, projeyi savunarak 35-40 yıl gibi ‘kısa bir sürede‘ yeniden ağaçlandırma vaat etti:

”Burada, 40 yaşın üzerindeki ağaçlar kesiliyor. Kesilen sahayı en kısa sürede hazırlayarak bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında bölgenin yapısına uygun hızlı büyüyen türlerle ağaçlandırma yapacağız. Mevcut şartlarda böyle bir orman 60-65 yılda oluşuyor. Bu projedeki hedef, hem ülkenin odun hammaddesi ihtiyacını karşılamak, hem de kesilen sahayı 35-40 yıl gibi kısa bir sürede yeniden ortaya çıkarmak.”

Uygun, 2043 yılına kadar Çanakkale genelinde toplam 8 bin 421 hektar ormanın kesileceğini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen hafta gerçekleşen BM İklim Zirvesi’nde, Türkiye’nin karbon emisyonunu düşürme planları arasında ağaçlandırma çalışmalarına hız verdiğini açıkladıktan sonra ortaya çıkan bu ağaç katliamı, kafalarda soru işareti bırakıyor.

(Diken/ Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.