ManşetTürkiye

Can kaybı artıyor

0

Van’da bugün meydana gelen ve birçok ilde hissedilen 7.2 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı artıyor. Şu ana kadar 85 kişin cesedi enkaz altından çıkartılırken, ölü sayısının artması bekleniyor.

Merkez üssü Van’a 30 kilometre uzaklıkta bulunan Tabanlı köyü olan ve 7.2 şiddetindeki deprem Van kent merkezi ile Hakkari’de şiddetli olmak üzere Bitlis, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Muş, Bingöl, Dersim, Batman, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Urfa’da hissedildi.

Yaşanan depremin ilk şoku ardından halk panik halinde sokak ve caddelere çıkarken, Van’da özellikle Kazım Karabekir ve Cumhuriyet caddesindeki binaların birçoğu tamamen yıkıldı. Enkaz altında kalanlar kurtarma ekipleri öncesinde vatandaşlar tarafından enkazdan çıkarılıp hastanelere kaldrıldı.

Elektrik ve suların kesik olduğu kentte kurtarma çalışmaları devam ederken, Van’a uçakla yapılan yardım malzemeleri havaalanının hasar görmesi nedeniyle Erzurum havaalanına yönlendiriliyor.

ERCİŞ CAN KAYBI YÜKSEK

Merkez üssü Van olan deprem Bitlis’in Ahlat İlçesi’nde de hissedilirken ilçe sakinleri paniğe kapıldı. Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, ilçe merkezi ve köylerinde ölen ya da yaralanan olmadığını, ev ve işyerlerinde de hasar olmadığını bildirdi. Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban ise depremde can ve mal kaybının olmadığını bildirdi.

Depremin en büyük hasara neden olduğu yerlerden Van’ın Erciş İlçesi’nde ilk belirlemelere göre 8 apartmanla 1 öğrenci yurdu yıkıldı. Birçok evin de oturulamaz hale geldiği Erciş’e kurtarma ekipleri ve yardım sevki yolların kapalı olması nedeniyle güçlükle yapılırken, ilçedeki ekipler enkaz altından çok sayıda kişiyi kurtardı.

Erciş’te hastanelerin yetersiz kalması nedeniyle, yaralılar askeri helikopterlerle bölgedeki diğer hastanelere naklediliyor. Pazar günü olması nedeniyle vatandaşların depreme evlerinde yakalandığı ve bu durumunun ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor. Erciş’te binaların yanı sıra kalabalık olduğu belirtilen bir kahvenin de çöktüğü belirtildi. Bazı camilerin de minarelerin yıkıldığı ilçede, arama kurtara çalışmalarının zor şartlar altında sürdüğü kaydedildi.

Erciş’te halen enkaz altında yaklaşık 85 kişinin cesedi çıkarılırken, 200 kişi de yaralı kurtarıldı. Enkaz altında kalanların kurtarılması için çalışmalar devam ediyor.

Erciş ilçesine Kızılay tarafından ilk çadırlar kurulurken, evleri yıkılanlara yemek dağıtımına başlandı. Erciş’te en büyük hasarın Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde yoğun olduğu bildirildi. İlçede elektrik ve su bulunmazken, devlet hastanesi de boşaltıldı.

YARALILAR ÇEVRE İLLERE KALDIRLIYOR

Van’da meydana gelen depremde yaralananlar Bitlis ve ilçelerindeki hastanelerde tedavi altına alındı. Bitlis’in Adilcevaz ve Van’ın Erciş ilçesine gönderilen ambulanslar, depremde yaralananları, Bitlis Devlet Hastanesine getirmeye başladı. Yaralılar, tedavi altına alınırken, bazı servisler boşaltıldı. Hastanede çok sayıda sağlık personeli ve doktor hazır bekletiliyor. Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Adilcevaz’da 50’den fazla yaralı bulunduğunu ve bu kişilerin Bitlis, Adilcevaz ve Tatvan ilçe devlet hastanelerinde tedavi altına alındığını söyledi. Bu yaralılardan 5’inin durumunun ağır olduğunu ifade eden Yılmaz, Adilcevaz’ın Akçıra köyünde yaşayan 6 yaşındaki bir çocuğun da yaşamını yitirdiğini bildirdi. Bitlis’ten, Erciş’e 23 ambulans, 8 pratisyen, 3 uzman doktor ve 26 iş makinesi gönderdiklerini açıklayan Yılmaz, ayrıca Tatvan İlçe Kaymakamlığı tarafından Erciş’e 3 bin ekmek ve yiyecek yardımında bulunulduğunu söyledi.

KIZILAY KRİZ MERKEZİ OLUŞTURDU

Van Tavanlı merkezi 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Kızılay Kriz Merkezi oluşturdu. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Kızılay, “Ankara’daki Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi’nde bir kriz masası oluşturulduğu”nu açıkladı.

Kızılay’ın Erzurum, Muş ve Elazığ Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezlerinden çok sayıda malzeme gönderildiği bildirilen açıklama şöyle: “Yerel lojistik merkezlerinden çok sayıda çadır, battaniye ve gıda malzemesi bölgeye doğru yola çıkarıldı. Türk Kızılayı’nın ekipleri bölgede durum ve ihtiyaç tespit çalışmalarına devam ediyor. Bölgedeki kan merkezleri de yaralılar için gerekli kanı ulaştırmak için çalışmalarına başladı.

DİYARBAKIR’DAN ACİL YARDIM

Yaşanan depremin ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi vatandaşlara acil yardım çağrısında bulundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir başkanlığında yapılan Afet Koordinasyon Merkezi toplantısında alınan karar üzerine vidanjör, kepçe, kamyon gibi ekipmanların Van’a gönderildiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

“Baydemir de ekiple birlikte Van’a hareket etti. İçinde seyyar mutfak, çadır kent, battaniye, ısıtma odaları, ilk yardım malzemelerinden oluşan ikinci konvoy da akşam saatlerinde Van’a hareket edecek. Baydemir, Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda Diyarbakır halkına acil yardım malzemeleri için çağrı yaptı. Çağrıda battaniye, çocuk bezi, katalitik soba, çadır, yatak, kışlık palto, kışlık ayakkabı ve gıda malzemeleri toplanacağı duyuruldu. Malzemeler Büyükşehir, Sur, Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar belediyelerine bırakılabilecek. Vatandaşlar irtibat için 0412 252 14 15 ve 0412 228 58 30 numaralı telefonları arayabilir.”

Öte yandan Diyarbakır Yenişehir ilçesinde kurulan Kızılay Kan Toplama aracına halk akın etti. Kan çağrısı üzerine buraya akın eden halkın kan verme işlemi devam ediyor.

ÖLÜ SAYISI BİN’İ BULABİLİR

Başbakanlık Afet Merkezi ve Kızılay tarafından yapılan açıklamada Van genelinde ağır hasarlı bina sayısının 3-4 bini bulduğu, ölü sayısının ise 500 ile 1000 arasında olabileceği bildirildi.

Öte yandan ajansımızı Van’dan arayan Uğur T. adlı bir vatandaş TV’lerde ‘yardım ulaştı’ şeklindeki haberleri yalanlayarak, “60 bin kişi dışarıda yatıyor. Devlet mahallelere yardım vermemiş. Elektrik yok. 6. dakika önce de bir deprem oldu. Ekmek yok, iletişim kurmakta zorlanıyoruz. Dışarıda çadır yok, çoluk çocuk hepimiz donduk” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.