Doğa MücadelesiManşet

‘Çan-Bir Termik Kasabası’, Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde finale kaldı

0

Yapımcılığını ekoloji aktivisti Özge Doruk‘un, yönetmenliğini Mert Harmandar‘ın üstlendiği, Çan – Bir Termik Kasabası, Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde 93 ülkeden 1000’in üzerinde filmin arasından seçilerek finale kaldı.

Çekimleri bu sene şubat ayında tamamlanan belgesel, Çanakkale‘nin Çan ilçesindeki linyit kömür santralinin halk sağlığına nasıl zarar verdiğini anlatıyor. 

‘Birebir etkisini görünce anladım’

Özge Doruk, belgeselin yüksek lisans için çevre mücadelelerini incelemek için gittiği Çanakkale’de aktivizmle iç içe geçen akademik çalışmalarından elde ettiği tecrübelerinin süzülmesiyle, üç yıllık bir zaman diliminde ortaya çıktığını söyledi.

Özge Doruk.

Gerekli koşulları sağlamadığı için kapatılması gerektiği halde kapatılmayan termik santralin bölgeye ve insanına verdiği zarar hakkında bir çalışma yapmak istediğini anlatan Doruk, araştırmanın herkese ulaşabilmesi ve durumun canlı bir anlatımını sunabilmesi için bunu belgesel olarak hazırlamak istediğini ifade etti.

Çanakkale’de bulunduğu sırada kentteki önde gelen çevre aktivistlerinden Mustafa Önder ile tanışmasıyla belgesel hazırlıklarına başladığını söyleyen Özge Doruk, santralin çevreye verdiği zararların bilincinde olduğunu, ancak yaşadığı bir deneyimin durumu somut olarak idrak etmesine yardımcı olduğunu şu sözlerle anlattı:  

Mustafa abiyle (Önder) birlikte tezim için Çan’daki termik santrali görüntülemeye gidiyordum. Bu sırada yolda bir amca arabamıza bindi ve inene kadar öksürdü. Santralin insan sağlığına verdiği zararları zaten biliyorduk ama birebir etkisini o zaman anladım.

You may also like

Comments

Comments are closed.