ManşetTürkiye

Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü

0

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hakkında iki kez “hak ihlali” kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi istemi TBMM Genel Kurulu’na getirildi. Kararı Genel Kurul’u yöneten Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ okudu.

Genel Kurul’da Can Atalay kararı okunmadan önce partilerin grup başkanvekilleri söz aldı. Saadet Partisi, İYİ Parti, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Can Atalay kararının okunmasına itiraz etti. AKP adına söz alan Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Görüşmede, DEM Parti Grubu sıralarında “Can Atalay’a özgürlük” yazılı dövizler bulunurken, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Bozdağ’a elinde bulundurduğu Anayasa kitapçığı ile tepki gösterdi.

Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için Yargıtay’ın gönderdiği kararın okutulmasından önce CHP’nin kapalı oturum talebi kabul edildi. TBMM kapalı oturum yapma kararı aldı. Kapalı oturumda grup başkanvekillerinin sırasıyla söz aldığı Meclis’te aleyhte ve lehte konuşmalar yapıldı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis’teki konuşmasında şunları söyledi: “Her yurttaş, Anayasa’nın ayaklar altına alındığını anlayabilir, siz de anlıyorsunuz. ‘AYM kararlarını tanımayalım, Anayasa’yı tanımayalım’ diyen bir Yargıtay kararının Meclis’te okunmasını reddediyoruz. Meclis Divanı Anayasa’yı tanımazsa burada Meclis Başkanlığı yoktur. Bu karar, Meclis tutanaklarına girdiğinde sizin vekilliğiniz sorgulanır, cumhurbaşkanı sorgulanır, bakanlar sorgulanır. Herkes soruyorum: Karar okunacak, Atalay’ın vekilliği düşürülecek yani Can Atalay vekilmiş değil mi? Milletvekiliyse dokuz aydır neden hapiste, değilse neyi düşüreceksiniz? Atalay benim mücadele arkadaşım. Gezide de beraberdik. Bir gün bile yapmadım demedi. Bu halk için yaptığı her şeyi onurla gururla söyledi.”

Kararın okunmasının ardından TİP, DEM Parti ve CHP milletvekilleri pankartlarla başkanlık kürsüsünü işgal etti. Bunun üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, çalışmalara devam edilemeyeceği gerekçesiyle birleşimi kapattı.

Bozdağ’ın kararı okutacağını duyurması, muhalefet milletvekilleri tarafından sıra kapaklarına vurarak ve alkışlarla protesto edilmişti.

AYM kararına uyulmadı

Can Atalay, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmiş, karar onanmadan önce TİP’ten Hatay milletvekili seçilmişti. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş ancak AYM başvuruyu görüşmeden önce Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi davasında aldığı cezayı onamıştı.

Yargıtay, AYM’nin daha sonra “hak ihlali” kararı vererek, hakkındaki yargılamanın durdurulması ve tahliyesi yönünde karar vermiş ancak yerel mahkeme ve Yargıtay, Atalay hakkındaki bu kararı uygulamamıştı. Yargıtay, bu kararla anayasayı ihlal ettiklerini belirterek AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

AYM ise bunun üzerine Atalay hakkındaki kararın uygulanmamasının da hak ihlali anlamına geldiğine hükmetmişti. AYM’nin uyarısına rağmen yerel mahkeme bu dosyayı görüşmemiş ve Yargıtay’a göndermişti. Yargıtay, bu kez de AYM kararının hukuki değerinin olmadığını belirterek, TBMM’ye Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için ikinci kez yazı göndermişti.

TBMM Başkanlığı, bütün bu tartışmalar sürerken Atalay hakkındaki kararı Genel Kurul’da okutmamış, bekletmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AYM kararına sert tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli arasında yapılan görüşmede bu konunun da gündeme geldiği, iki liderin kararın TBMM Genel Kurulu’nda okutulması konusunda uzlaştığı kulislere yansımıştı. AKP’li Leyla Şahin Usta da bugün Atalay’ın vekilliğinin düşürüleceğini söylemişti. 

TBMM  tarihinde ilk kez Meclis Başkanlığı, AYM kararına rağmen bir milletvekili hakkında işlem yaptı.

Avukatları tekrar AYM’ye başvuracak

Şimdi Can Atalay’ın  avukatları tekrar AYM’ye başvuracak. Başvurunun Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinden en geç yedi gün içinde yapılması gerekiyor.

AYM ise milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik iptal başvurusuyla ilgili kararını başvurudan sonraki 15 gün içinde verecek.

AYM, daha önce de CHP’li Enis Berberoğlu ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile ilgili kararlarıyla yeniden milletvekili olmalarının yolunu açmıştı. AYM’nin Atalay’ın tahliye edilmesi ve Meclis’te yemin ederek görevine başlaması yönünde karar vermesi bekleniyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.