İklim KriziManşetTürkiye

Çal Kanyonu tarihinde ilk defa kurudu: Kanyondaki balıklar öldü

0
Fotoğraf: DHA

Denizli‘de bulunan ve içinden Büyük Menderes Nehri geçen, yörede “Kısık Kanyonu” olarak da bilinen Çal Kanyonu‘nun kuruduğu öğrenildi.

Kanyonun kurumasıyla birlikte kanyonun içinde yaşayan balıklar da öldü. Kanyonda geçen seneye kadar iki metre su bulunuyordu.

‘İlk kez böyle bir şey gördük’

DHA‘da yer alan habere göre, kanyonda yeterince yağış olmaması ve kuraklık nedeniyle ilk kez tamamen kurudu. Suyun kurumasıyla birlikte kanyondaki adacıklar ve büyük kayalar ortaya çıktı.

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil ise kanyondan geçen suyla 7 bin dekarlık tarım alanının da sulandığını hatırlattı ve kanyonun kurumasının doğal hayat için tehlikeli olduğuna işaret etti:

Şu anda Büyük Menderes Nehri’nin içinden geçtiği Çal Kanyonu’nun tam ortasındayız. Yıllardır gürül gürül akan su, kayaların üzerinde 3-4 metreyi bulan su, şimdi kurumuş vaziyette. Geçen yıl kanyonda su akışı vardı ancak kuraklık eklenince şimdi ise bir gram su akmıyor. İlk kez böyle bir şey gördük. Büyüklerimizden bile böyle bir şey duymadık. Daha önce böyle bir kuraklık görmedik. Bu seviyede görmedik ve duymadık.

Kanyonun içinden su gürül gürül akar kenarından geçerken bile korkardık. Bırakın içine girmeyi yaklaşmaya bile korkardık ama şimdi kanyon kuruyunca içinde bile yürüyebiliyoruz. Bu kanyonun kuruması buranın doğal hayatı için de tehlike demek. Kanyondan geçen suyla 7 bin dekarlık tarım alanı da sulanıyordu. Artık kanyon içinde ölmüş balıkları bile görebiliyoruz. Temennimiz, bu yıl yağışların yeterli derecede olması ve kanyonun eski haline kavuşmasıdır.”

Fotoğraf: DHA

2 bin 200 metre uzunluğundaki Çal Kanyonu, 2003 yılında dönemin valisi Recep Yazıcıoğlu‘nun ilk kez rafting yapmasıyla gündeme gelmişti. Bölgedeki turizmin gelişmesi için hazırlanan proje kapsamında, 2011’de Çal Kanyonu’na 220 metre uzunluğunda asma köprülü yürüyüş yolu yapılmıştı. Kanyonda, Bizans ve Roma dönemlerine ait anıt mezarlar da yer alıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.