Çadır ve konteyner sorunu sürerken, inşaatlar jet hızıyla başladı

Maraş merkezli depremlerin etkilediği 11 ilde vatandaşların henüz çadır ve konteyner ihtiyaçları bile çözülmemişken, depremin 19’uncu gününde jet hızıyla inşaat başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) eliyle tamamen yıkılıp yeniden inşa edeceklerini  açıkladıkları Antep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde ilk etapta yapılacak 855 konut için ilk kazmanın vurulduğunu açıkladı.

TOKİ son üç gün içinde Maraş, Hatay, Antep, Adıyaman, Adana ve Kilis‘te pazarlık usulüyle 6 milyarlık, sekiz ihale gerçekleştirmişti.

Zemin etüd çalışmaları tamamlanmış

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki konut çalışmalarına ilişkin açıklamada bulundu.

Paylaşımında bölgedeki çalışmalara yönelik videoya da yer veren Kurum, “Tüm çabamız, vatandaşlarımızı bir an önce evlerine kavuşturmak için. Sözleşmelerini imzaladığımız, zemin etüt çalışmaları tamamlanmış alanlarda hemen işe koyuluyoruz, TOKİ eliyle Nurdağı ve İslahiye’de ilk etapta yapacağımız 855 konutumuz için ilk kazmayı vurduk” dedi.

Bakan Kurum: 200 bin konut için etüdleri tamamlayıp yer seçimi yaptık, 3 bin 107 konutun sözleşmesi tamam

Nurdağı ilçesindeki çalışmalar, zemin etüd çalışmalarının tamamlandığı açıklanan Bademli Mahallesi’nde gerçekleştiriliyor.

Yedi ayda tamamlanacak

İnşaat firması yetkilisi Murat Ulusoy, AA’ya Nurdağı’nda 456 konutun inşa edileceğini söyledi: “Devletimizin emriyle şu an burada 24 bina yapıyoruz. İslahiye’de de 17 binanın temeline başlamış durumdayız. Hafriyat çalışmasına başladık. İnşallah önümüzdeki hafta temel atma yapılacak. Yine büyüklerimizin emriyle yedi ay gibi sürede bitirip teslim edeceğiz”.

TOKİ ihalelerinde denetim sorunu

TOKİ, son üç gün içinde Maraş, Hatay, Antep, Adıyaman, Adana ve Kilis’te pazarlık usulüyle en az sekiz ihale yaptı. T24 yazarı Çiğdem Toker, bugünkü yazısında söz konusu ihalelerin yaklaşık maliyetlerinin, bugünkü fiyatlarla 6 milyar TL olduğunu yazdı. Altı şehir için yapılan ihalelere konu projelerdeki konut sayısının ise yaklaşık 3 bin 770 civarında olduğu belirtildi.

Toker yazısında denetime dikkat çekerek şunları söyledi: “Öncelikle bu ihaleleri bilmek herkesin hakkı. İkincisi pazarlık usulüyle yapılan ihale bilgilerini, katılan şirketleri, maliyeti, ve sonuçlarını genel olarak kamuoyuyla paylaşma duyurma ihtiyacı duymayan kamu idarelerinin bu tutumu, sayısız ihalenin denetimini de sorunlu hale getiriyor.”

Toker’in ulaştığı bilgilere göre, sonuçları henüz kesinleşmemiş olmak üzere- TOKİ’nin hafta başından bu yana yaptığı sekiz ihalenin isimleri, konut sayısı ve en düşük teklifi veren firmalar şöyle:

  • Adıyaman Kahta‘da yaptırılacak 297 konut 4 dükkanlı ticaret merkezi için 8 firmanın çağrıldığı ihalede uygun teklif 469 milyon TL ile Halil Koç-MFK Mühendislik ortaklığından geldi. İhaleye 8 firma çağrıldı.(Yaklaşık maliyet: 480 milyon 172 bin 729 TL)
  • Gaziantep Nurdağı’nda yaptırılacak 456 konut ile altyapı ve çevre düzenlemesi için yapılan ihaleye Gaziantep Gold Yapı-Tekon Yapı ortaklığı 777 milyon TL ile en düşük teklifi verdi. İhaleye 7 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer: 766 milyon 929 bin 989 TL)-1,31 üzerinde
  • Gaziantep Islahiye’de yaptırılacak 399 konut ve 12 dükkan altyapı çevre düzenlemesi projesi için açılan ihalede en düşük teklifi 519 milyon TL ile yine Gaziantep Gold Yapı verdi. İhaleye 8 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer: 545 milyon 936 in 948 TL)
  • Kilis Merkez ilçede yaptırılacak 645 adet konut 4 dükkan ve bir cami için yapılan e ihalede en düşük teklifi 1 milyar 124 milyon TL ile Erzurum’da kurulu Akgün İnşaat verdi. (Yaklaşık değer: 1 milyar 46 milyon 981 bin 125 TL) Yaklaşık değerin yüzde 7,36 üzerinde çıktı en düşük teklif.
  • Adana Sarıçam‘da yaptırılacak 590 adet 5 etap konut altyapı çevre düzenleme işini en düşük teklif 809 milyon 550 bin TL ile Aydın İnşaat-Dizmanlar Gayrımenkul ortaklığından geldi. İhaleye 8 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer: 828 milyon 750 bin 864 TL)
  • Kahramanmaraş Afşin’de yaptırılacak 501 adet konut 18 dükkan 1 cami projesi için açılan ihalede en düşük teklifi 787 milyon 773 bin TL ile Okta İnşaat-Aşan Mühendislik ortaklığı verdi. (Yaklaşık değer: 814 milyon 756 bin 959 TL)
  • Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde yaptırılacak 4 etap 518 konut altyapı ve çevre düzenlemesi ihalesinde en düşük teklifi 809 milyon TL ile İmaj Altyapı-Öztaç Petrol-Ayka Global şirketlerinden oluşan ortaklık verdi. İhaleye 8 firma çağrıldı.(Yaklaşık değer: 827 milyon 5305 TL)
  • Hatay Altınözü ilçesinde yaptırılacak 364 konut 1 adet dükkanlı 5 ticaret merkezi altyapı projesi ihalesine en uygun teklifi 594 milyon 221 bin TL ile Kaizen Orman ürünleri-Hi-Ka Nakliye ortaklığı verdi. İhaleye sekiz firma çağrıldı. (Yaklaşık değer: 608 milyon 265 bin 667 TL)

Uzmanlar: Bu acele niye?

Depremin üzerinden geçen 16 günde henüz milyonlarca ton enkaz atığının ortadan kaldırılmadığı ve depremzedelerin temel ihtiyaçlarının giderilemediği bir ortamda alınan hızlı inşaat kararları eleştirilere yol açıyor.

Uzmanlar deprem bölgesinde yapıların bir yıl içinde teslim edileceği vaadine karşı ilk günden itibaren uyarılar yapıyor. Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Kentlerimizi depreme dirençli inşa etmeliyiz, deprem bölgesinde acele inşaat benzer acıları yaşatabilir” uyarısında bulunmuş, “Eğer prekast betonarme kullanmıyorsunuz bir süre o bölgede inşaatlarda beton dökmeyiniz zira çok sık küçüklü büyüklü artçı depremler oluyor. Bu depremler dökülen betonlarda küçük çatlak, kırık ve zafiyet oluşturur” demişti.

TMMOB‘ye bağlı tüm meslek odaları da aceleci bir şekilde yer seçimi kararının yapılmasının doğru olmadığı belirtti:

“Ancak, yaşananlardan ders alarak bu alanlar belirlenmeden önce acil yapılması gereken işlerin başında, deprem nedeniyle kullanılamaz hale gelen bölgedeki jeodezik ağ altyapısının güncellenmesi, yer kabuğu hareketleri nedeniyle metrelerce kayarak bozulmuş olan mülkiyet sınırlarının hızlı bir şekilde güncellenmesi, bölgenin hâlihazır ve kadastral haritalarının yenilenmesi gerekmektedir. Bölgede yer kabuğunda çökme ve yükselme hareketleri gözlenmekte ve hareketlilik devam etmektedir. Bu hareketlerin uydu ve yersel ölçme teknolojileriyle izlenerek planlama öncesi mutlaka dikkate alınması gerekmektedir. Bunlar yapılmadan doğrudan yer seçimi ve planlama çalışmalarına başlanması halinde, gelecekte teknik, hukuki ve sosyal sorunların meydana geleceği aşikârdır.”

Seçilen alanların tarım ve mera arazileri açısından durumu, meteorolojik olaylara karşı duyarlılığı-kırılganlığı, zemini, kentle olan ilişkisinin nasıl kurulacağı, su kaynaklarına yakın olup olmadığı  gibi en temel gerekliliklerin bile yerine getirilip getirilmediği kamuoyuyla paylaşılmadı.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi