ManşetTürkiye

Büyükada’da tutuklanan insan hakları savunucularına tahliye

0

Büyükada’da hak savunucularının güvenliği konulu bir toplantı nedeniyle haklarında dava açılan dokuzu tutuklu, toplam 11 hak savunucusunun yargılandığı davada tutuklu bulunan sekiz hak savunucusu da tahliye edildi.

Bianet’den Çiçek Tahaoğlu’nun haberine göre Büyükada’da hak savunucularının güvenliği konulu bir toplantı nedeniyle haklarında dava açılan 11 hak savunucusunun yargılandığı davada tüm tutuklu sanıklar tahliye edildi.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi Günal Kurşun, İlknur Üstün, İdil Eser, Nalan Erkem, Peter Steudtner, Özlem Dalkıran, Ali Garawi ve Veli Acu’nun tahliyesine karar verdi. Ayrıca Özlem Dalkıran ve Veli Acu hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu. Tutuksuz sanıklar Şeyhmus Özbekli ve Nejat Taştan hakkında 25 Temmuz 2017’de verilen adli kontrol kararı ise kaldırıldı.

Mahkeme dosyaya sonradan “şüpheli” olarak eklenen Taner Kılıç hakkında “terörizmin finansmanı ve casusluk” iddiasıyla tutuklu bulunduğu, İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dosyanın Büyükada davasıyla birleştirilmesine de karar verdi. Hem Büyükada dosyasındaki sanıkların avukatları hem de Kılıç’ın avukatı, Kılıç’ın dosyasının Büyükada davasıyla birleştirilmemesi gerektiğini savunmuş, 10 hak savunucusunun yargılandığı Büyükada davasına konu olan toplantının Kılıç’ın cezaevinde bulunduğu tarihlerde yapıldığını belirtmişti.

Bir sonraki duruşma 22 Kasım’da görülecek.

Duruşma savcısı Selahattin Kanbur mütaalasında tutuklulardan Günal Kurşun, İlknur Üstün, İdil Eser, Nalan Erkem, Peter Steudtner, Özlem Dalkıran ve Ali Garawi’nin tahliyesini, Veli Acu’nun ise tutukluluğunun devamını istemişti.

113 gün sonra ilk kez hakim karşısına çıkan hak savunucuları savunmalarını bugün yapmıştı.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.