GündemManşet

Büyük Atlayış yapıldı, #nehirler direniyor

0

Tüm Avrupa’da 2005 yılından bu yana Temmuz’un ikinci pazar günü aynı saatte binlerce insanın nehirlere atlamasıyla gerçekleşen Büyük Atlama etkinliği dün 30’dan fazla yerde gerçekleştirildi.

İnsanlarla nehirleri barıştırmayı hedefleyen Büyük Atlama ile halkın nehirlerini ve göllerini yeniden kazanmalarını sağlaması ve bu alanlarla insanlar arasındaki güçlü bağları yenilemesi amaçlanıyor.

14 temmuz Pazar günü bir çok Avrupa ülkesiyle birlikte Türkiye’de de Ergene’den, Alakır’a, Hasankeyf’ten Ölüdeniz’e kadar bir çok yerde Büyük Atlama yapıldı.

Büyük Atlama’nın coşkuyla kutlandığı yerlerden biri de Kazdağlarından gelip Ege ile buluşan ve HES tehditi altındaki Mıhlı Çayı oldu. 100’e yakın katılımcının atlayışında önce Kazdağı gönüllülerinin okuduğu bildiride şöyle denildi:

“Tabiat ana’yı insanların sömürüsüne amade bir kaynak olarak gören anlayış yerine bizler kendimizi doğa’nın efendisi değil O’nun anlamlı bir parçası olarak görüyoruz. Biz ormanların, dağların, denizlerin, derelerin bu muhteşem gezegenimizdeki hayatı sürdürmemizi sağlayan varlıklar olduğunu savunuyoruz. Doğa’nın da hakları olduğunu biliyor ve bu uyumlu dengenin insan eliyle bozulmasına yol açacak her türlü müdahaleye karşı çıkacağımızı ilan ediyoruz.

Kazdağlarındaki altın madenciliğine, toprağımızı kirleten endüstriyel tarıma, yaşam alanlarımızı tehdit eden kontrolsuz yapılaşmaya, Mıhlı çayında yapılması planlanan Hidroelektrik santarle karşı çıkarken başka bir dünyanın mümkün olduğu iddiamızı tekrarlıyoruz.

Biraz sonra, saat tam 16 00’da kendimizi Mıhlı çayının serin sularına bırakacağız. Bizim içinde yüzdüğümüz Mıhlı çayı özgürce Ege denizine akacak, Ege Akdeniz’le, Akdeniz okyanuslarla buluşacak.

Bizler de pek çok insanla paylaştığımız yeryüzünün derelerinin, denizlerinin, okyanuslarının sularında beraber olmanın zevkini ve heyecanını yaşayacağız.

Biliyoruz ki dereler özgür aktıkça hepimiz özgür olacağız.”

Yeşil Gazete

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.