Yerelİklim KriziManşet

Bursa’da üç saatlik şiddetli yağış ve dolunun bilançosu 227 milyon lira

0
Fotoğraf: AA

Bursa’da 22 Haziran günü Kestel, Yenişehir, Orhangazi ve İznik ilçelerinde etkili olan ve 4 bin 500 çiftçiyi etkileyen sel ve dolu felaketinin bilançosunun 227 milyon 361 bin lira olduğu ortaya çıktı.

Şiddetli sağanak yağışa bağlı olarak meydana gelen sel felaketi sebebiyle altı kişi yaşamını yitirmişti.  Dudaklı köyünün üst kısmındaki bir evde kalan 24 yaşındaki engelli Kader Akbaba sel sularından dışarı çıkamayarak hayatını kaybetmişti.

İki günlük inceleme gezisi

Büyükşehir Belediyesi Tarım Hayvancılık ve Orman Komisyonu üyeleri, 3 saat boyunca sel felaketinin yaşandığı Kestel’in Dudaklı ve Narlıdere ile Yenişehir’in Marmaracık köylerinde inceleme yaptı.

Bursa Muhalif’te yer alan habere göre iki günlük inceleme gezisinin ardından Komisyon Başkanı Selahattin Külcü komisyonun raporunu Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde açıkladı.

Fotoğraf: Bursa’da Bugün

Üretim kaybı 155 milyon 36 bin lira

Bursa İl Tarım Orman Müdürlüğü’nün 9 Temmuz genel değerlendirme raporuna göre, il genelinde 4 bin 500 çiftçi sel ve doludan zarar gördü. Zarar miktarı 72 milyon 325 bin lira, üretim kaybı 155 milyon 36 bin lira olarak tespit edildi.

Raporda ayrıca meteorolojik olayların afete dönmemesi için alınması gereken önlemler de yer aldı. Bu çerçevede tarım sektöründe meteorolojik verilerin alınması için tüm Bursa’yı kapsayacak ağ kurulması, çiftçi ile online olarak anında paylaşılması konuşuldu.

‘Ürün çeşitliliği güncellenmeli’

Raporda iklimsel değişimlere göre ürün çeşitliliği güncellenmesi ve çiftçilerin buna göre yönlendirilmesi gerektiği de belirtildi.  Ayrıca “Meyve bahçelerinin korunması için dolu topu teknolojisinin yaygınlaştırılması faydalı olacaktır” denildi.

Külcü son olarak “Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım AŞ. Ziraat Odaları tarafından ortak çalışma yapılarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na rapor sunulmalıdır Tarımsal sigortanın yaygınlaştırılması, Tarsim’in çiftçiyi bilgilendirmesi gerekmektedir” dedi.

Öte yandan Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır da bakanlık tarafından yaşanan olayla ilgili genel afet kararı alınmasının beklendiğini, kararın kısa sürede ellerine ulaşacağını bildirdi.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.