EnerjiManşet

Bursa’da termiğe karşı ortak ses, “İstemiyoruz”

0

Bursa’nın Keles İlçesi Kozağacı Vadisi’ne yapılacak olan ve 23 köyü etkileyen termik santrale tepki gösteren köylüler protesto yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe katılan yaklaşık 3 bin 500 kişi, ‘Termik santral istemiyoruz’, ‘Termik yapma boşuna yıkacağız başına’, ‘Bursa uyuma yeşiline sahip çık’, sloganları attı.

Keles İlçesi’nin Kozağacı Vadisi ve Harmanalanı bölgelerinden çıkarılacak kömürle çalışacak olan termik santral için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından 1 Kasım’da ihale yapılacak. Keles’e bağlı 23 köyü etkileyecek termik santrale 5 yıl önce de karşı çıkarak yapımından vazgeçilmesini sağlayan köylüler, yeni ihale öncesi tepkilerini Bursa’da protesto yürüyüşüyle gündeme taşıdılar. Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER)’in desteği ile eylemlere başlayan köylüler Bursa’da yaklaşık 3 bin 500 kişinin katılımıyla termik santrali protesto etti.

Eyleme, Tabip Odası, Akademik Odalar, Baro, DAĞDER, sivil toplum kuruluşları, partiler de destek verdi. Ellerinde çeşitli pankartlar taşıyan köylüler, ‘Köylü burada bakan nerede’, ‘Termik santral istemiyoruz’, ‘Termik yapma boşuna yıkacağız başına’, ‘Bursa uyuma yeşiline sahip çık’, ‘Kiraz bahçesi kül bahçesi olmasın’ sloganları atarak Setbaşı Caddesi’nden Kent Müzesi önüne kadar yürüdü.

Kadınların en önde yürüdüğü eyleme çevredeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. Keles Köyleri adına basın açıklaması yapan Hasan Tekin, 2006 yılında verdikleri mücadelenin daha da büyüğünü vereceklerini söyledi. Ankara’da onaylanan termik santralin 23 köy, 2 mahalleyi etkileyeceğini belirten Tekin, yıllardır büyüttükleri Kozağacı Vadisi’ndeki kiraz ağaçlarının da yok olacağını kaydetti. Yurt dışına ihraç ettikleri kirazlar ile 20 yıldır bölgeyi kalkındırdıklarını ifade eden Tekin, “Kimse bize ‘Termik santral istiyor musunuz?’ diye sormadı. Sorsalardı ‘Tunçbilek ve Orhaneli termik santralini biz çok iyi biliyoruz’ derdik. Yok edilen doğayı, toprağı, tarımı çok iyi biliyoruz. Biz ‘Tunçbilek ve Orhaneli termik santralinin ardından bıraktığı çölü o devasa çukuru çok iyi biliyoruz’ derdik. Bundan 6 yıl önce ‘Canımızı veririz toprağımızı vermeyiz’ dedik. Bugün de diyoruz” dedi.

Mücadeleye yılmadan devam edeceklerini söyleyen Tekin, gerekirse Ankara’ya gideceklerini de vurguladı.

Basın açıklamasının ardından eyleme katılanlar olaysız dağıldı.

(Haber3.com)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.