TürkiyeDoğa MücadelesiKentManşet

Bursa’da sel felaketinde beş kişi öldü, bir kişi kayıp

0

Bursa‘nın Kestel ilçesinde Pazar günü akşam saatlerinde meydana gelen sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı beşe çıktı. Bir kişi ise hala bulunamadı.

Dudaklı ve Kayacık köyünde akşam saatlerinde etkili olan sel, onlarca aracı, traktörü sürükledi. Çok sayıda ev ile binlerce döküm ekili alan da sular altında kaldı. Sel suları Çınarcık olarak bilinen dağ yöresinden kaya parçalarıyla geldi.

Beş kişilik aileden dördü kayboldu

AA’da yer alan habere göre Dudaklı köyünün üst kısmındaki bir evde kalan 24 yaşındaki engelli Kader Akbaba sel sularından dışarı çıkamayarak hayatını kaybetti. Kayacık köyünde ise sel nedeniyle Bingöllü 5 kişilik aileden 4 kişi kayboldu, köyde 5 yaşındaki kız çoğunun cesedine ve ardından bir kişinin daha cenazesine ulaşıldı.

Böylelikle ilçede meydana gelen selde ölü sayısı 5’e yükselirken kayıp sayısı da 1 oldu. Kayıp kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Fotoğraf:AA

İçişleri Bakanı bölgede

Olay yerine AFAD, Jandarma, Bursa Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye Daire Başkanlığı ve AKUT ekipleri gelerek müdahale etti. Bursa Valisi Yakup Canbolat ile Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş selin yaşandığı her iki köyde de incelemelerde bulundu.

Bölgede arama kurtarma çalışması başlatıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla, Bursa’da selin etkili olduğu bölgeye hareket ettiği bildirildi.

Soylu yaptığı açıklamada “Arama çalışmaları devam ediyor. Deredeki debi seviyesi yağmurdan dolayı çok yüksek” dedi.

Fotoğraf: Bursa’da Bugün

Çalışmalar sürüyor

Bursa Valiliğinden olaya ilişkin yapılan ilk açıklamada yedi kişinin sele kapıldığı olayda iki kişinin kurtulduğu, beş kişinin sele kapıldığı bir kız çocuğunun da cansız bedenine ulaşıldığı söylendi. Çalışmaların devam ettiği belirtilen açıklamada şunlar söylendi:

Arama ve kurtarma faaliyetlerine 37 AFAD, 50 STK olmak üzere toplam 87 arama ve kurtarma personeli ile beraber 15 UMKE, 21 kişi 112 Acil Servis ekibi olmak üzere 36 sağlık personeli, Bursa Jandarma Komutanlığına bağlı 24 tim ve 1 JAK timi ile beraber toplam 134 jandarma personeli ile toplam 257 personelle arama ve kurtarma faaliyetleri yoğun bir şekilde sürdürülmektedir.

Kestel ilçemize bağlı Dudaklı, Narlıdere, Gölcük, Sarıkaya, Kayacık mahallelerimizde oluşan hasar nedeniyle her mahallemize ayrı ayrı olmak üzere 4 kamyon, 2 greyder, 4 kepçe görevlendirilmiş olup hem Orhangazi ilçemizde hem de Kestel ilçemizin bağlı mahallelerinde çalışmalar sabaha kadar bitirilecektir.

Yağışlar ülke genelinde etkili

Ülke genelinde 16 Haziran tarihinden bu yana etkili olan sağanak ve dolu yağışı, pek çok kentte hayatı derinden etkiledi. Aralarında Tekirdağ, Kırklareli ve Amasya‘nın bulunduğu pek çok ilde çiftçiler bir yıllık emeklerini kısa sürede bastıran yağış sebebiyle kaybetmişti.

Dün akşam gerçekleşen yağışlar sebebiyle Eskişehir’de bazı caddelerde su baskınları meydana geldi. Tepebaşı ilçesine bağlı Aşağı Söğütönü ve Yukarı Söğütönü mahallelerinde ceviz büyüklüğünde dolu etkili oldu. Aşağı Söğütönü’nde bazı binaların giriş katlarını su bastı.

Edirne’de, sağanak nedeniyle yoğun su birikintisinin oluştuğu Şehit Emniyet Müdürü Ertan Turan Caddesi’nde yolda çökme oluştu.

Ordu’da heyelan

Ordu’nun Korgan ilçesinde şiddetli yağış nedeniyle ilçe merkezi ve bazı mahalelerde hasar oluştu. Korgan Belediye Başkanı Tuncay Kiraz, can kaybı yaşanmadığını ifade ederek, yollarda ve bahçelerde kaymalar oluştuğunu belirtti.

Sebep iklim krizi

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve birçok bilimsel kuruluş iklim değişikliği yüzünden küresel ortalama sıcaklıkların artacağını ve bunun da kuraklık riskini, düzensiz ve aşırı yağış sıklığı ve miktarını ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının sıklık ve şiddetini yükseltebileceğini ortaya koyuyor.

Türkiye’de artan afetler

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “2018 Meteorolojik Afetler” raporuna göre Türkiye’de de iklim krizi bu afetlerin sayısını her geçen yıl artırıyor.

Buna göre Türkiye’de 2018 yılında 871, 2017 yılında 598, 2016 yılında 654, 2015 yılında 731 meteorolojik afet raporlandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre de bahsi geçen bu dört yıl, 1940’lardan beri ülke tarihinde en çok meteorolojik afetin görüldüğü yıllar olarak ön plana çıkıyor.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.