EnerjiManşet

Bursa, 2. çimento fabrikasına karşı direniyor

0

Bursa, Nilüfer İlçesi İnegazi mahallesinde İlke Çimento Yalıtım Yapı Malzemeleri İnşaat A.Ş. tarafından çimento fabrikası kurulmak isteniyor. Arazinin “sanayi alanı”na dönüştürülmesi için nazım ve uygulama planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak 24 Haziran 2014 tarihinde askıya çıkarılmıştı. Askı süresi içerisinde plana itirazlar olduğu biliniyor.

4...

Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED raporunun onaylanmasına Bursa’daki bazı dernek ve odalar tarafından itiraz edilmiş, yürütmeyi durdurma davası açılmıştı. Bu davaya ilişkin bilirkişi heyeti 27 Ocak 2015 Salı günü İnegazi’ye gelerek keşif yaptı.

Bursa Barosu, Doğader ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nın açtığı dava sonucunda, mahkemenin tayin ettiği beş kişilik bilirkişi heyetiyle birlikte alana gidildi. Hakimin davalı ve davacı tarafları dinlemesinin ardından, arazi keşfi yapıldı. Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu’nun da gözlemci olarak yer aldığı keşif sırasında davacılar arazinin ormanlık alan niteliğinde ve mutlak tarım arazisi olduğunu savundular. Ayrıca çimento yapımı için yeterli kil ve suyun bölgede bulunmadığı, dışarıdan taşınacağı ve bu durumun da çevre açısından sorun yaratacağı belirtildi. Çimento üretimi sonunda ortaya çıkacak kül atıkların ne yapılacağı konusunun da belirsiz olduğunu vurgulayan çevreciler ÇED’in iptalini istediler.

5

Bilirkişi heyetinin kararını vermesinin üç ayı bulacağı belirtiliyor.

Bursa’da bu konuya ilişkin bir imza kampanyası da başlatıldı. Destek vermek için bu link üzerinden imza atmak mümkün

Haber ve Fotoğraflar: Serdar Esen

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.