KitapManşetTürkiye

Bülent Şık’tan yeni kitap: Bizi Yeryüzüne Bağlayan Hikayeler

0

Bülent Şık‘ın yeni kitabı “Bizi Yeryüzüne Bağlayan Hikayeler”, Doğan Yayınevi’nden çıktı.

Kitap “Yeryüzünü içinde yaşayan tüm canlılar için hayata elverişli kılabilir miyiz? Bir arada yaşamamız mümkün mü? Bir umut var mı?” sorusunun cevabını arıyor.

‘Gidecek başka bir yer-yüzü yok’

Kitabın arka kapağında şu ifadeler yer alıyor:

Her şeyin böyle sürüp gideceğine, toplumsal hayatın değişmeyeceğine, her ne yaparsak yapalım insanın yeryüzündeki varlığının sona ermeyeceğine inanıyoruz. Daha kötüsü, dünya yaşanmaz bir hale geldiğinde onu terk edip başka bir gezegene, diyelim Mars‘a gidebileceğimizi sanıyoruz. Gidemeyeceğiz. İnsanı hayatta tutan başkalarının elleridir çünkü ve o başkaları, hayatı paylaştığımız diğer insanlar olduğu kadar insan dışındaki diğer canlı türleridir de. Dünya bizim zorunlu ikametgâhımızdır ve gidecek başka bir yer-yüzü de yoktur.

Yeryüzünü içinde yaşayan tüm canlılar için hayata elverişli kılabilir miyiz? Bir arada yaşamamız mümkün mü? Bir umut var mı?

Bülent Şık, Bizi Yeryüzüne Bağlayan Hikâyeler’de, kuşuyla, börtü böceğiyle, ağacıyla, bitkisiyle, deresi tepesiyle, insanıyla yeryüzünün hikâyesini anlatıyor. İnsanın varoluşunun ve kendini yok edişinin ve her şeye rağmen tükenmeyen umudun hikâyesini…

Bülent Şık kimdir?

Gıda mühendisi, çevre ve insan hakları aktivisti Dr. Bülent Şık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren çeşitli laboratuvarlarda çalıştı. 2009 Yılında öğretim üyesi olarak Akdeniz Üniversitesi’ne geçen Şık, üniversitede Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nin kurulumasında görev aldı. 2010-2015 yılları arasında aynı merkezde Teknik Müdür Yardımcılığı yaptı. Gıdalarda ve sularda katkı maddelerinin ve çeşitli toksik kimyasal maddelerin kalıntılarının belirlenmesi üzerine çalışmalar yaptı.

2010’ların başında Şık, Sağlık Bakanlığı için Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Antalya‘da yerel toprak,su ve gıdadaki toksisite ile yüksek kanser insidansı arasındaki olası bir ilişkiyi araştıran bir araştırma projesi üzerinde çalıştı.Çeşitli yiyecek ve su örneklerinde tehlikeli düzeylerde kanserojen madde bulan ve sözkonusu yerleşim bölgelerindeki suyun içmek için güvenli olmadığı sonucuna varan Şık, bulgularını hükümete bildirdi. Hükümetin bulguları açıklamamması üzerine 2018’de Cumhuriyet Gazetesi‘nde bir yazı dizisiyle kendisi açıklayan Şık’a, “gizli bilgileri ifşa etmek” suçundan dava açıldı. Şık, 26 Eylül 2019’da Şık, “yasak bilgi vermekten” beraat ederken “görevi hakkında bilgi vermekten” 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bülent Şık, 2016 yılında akademisyenlerin ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı metnine imza verdiği için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ndeki öğretim üyeliğinden ve kamu görevinden çıkarılmıştı.

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.