Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşet

Bülent Arınç, tartışma yaratan sözlerinin ardından istifa etti

0

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi ve Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç bir televizyon kanalında Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş‘la ilgili sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyleyerek görevinden ayrılmanın daha uygun olacağını düşündüğü için istifa ettiğini açıkladı.  Kararın Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edildiğini söyleyen Arınç, karşılıklı iyi niyet temennileriyle ayrıldıklarını belirtti.

Bülent Arınç, YiK’ten istifasıyla ilgili Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Meselesinin özünün kaçırıldığını belirten Arınç şunları söyledi:

Bir televizyon kanalında yaptığım konuşmalar, kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olduğu için aşağıdaki açıklamayı yapma ihtiyacı hissettim. Konuşmamın ana ekseni, yargıda yapılacak reform konusuydu. Bir hukukçu olarak bu konudaki görüşümü açıkladım. Ömrüm boyunca hukukun üstünlüğü ve adalet kavramını savunan olarak yine aynı görüşümü dile getirdim. Meselenin özünün kaçırılmasından endişe duyduğumu belirtmeliyim. Yasin Börü’nün katilleriyle, 15 Temmuz şehitlerimizin katilleri FETÖ ile yan yana gösterme gafletine kadar gitti

Arınç, programdaki görüşünü YİK üyesi değil, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç olarak açıkladığını belirttiğinin de altını çizdi.

Cumhurbaşkanı kabul etti

İstifasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kabul ettiğini belirten Arınç, şu ifadeleri kullandı:

Benim konuşmamın, şahıslar üzerinden farklı zeminlere kaydırılması sebebiyle reform çalışmalarını engelleyeceğine dair kaygılarımdan Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği görevimden ayrılmamın daha uygun olacağına karar verdim. Kurul üyeliği görevimden ayrılma talebimi Sayın Cumhurbaşkanımıza ilettim ve kendileri de bunu uygun gördüler. Karşılıklı iyi niyet temennileriyle helalleştik ve görevimden ayrıldım

Ne olmuştu?

Bülent Arınç, Habertürk kanalında katıldığı bir canlı yayın programında dört yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş‘ın ve 3,5 yıldır tutuklu yargılanan insan hakları savunucusu Osman Kavala‘nın tutukluluğunu eleştirmişti. AKP’li siyasetçi, ‘Kavala’nın tutuklu kalmasına hayret ediyorum, Demirtaş’ın da tahliyesi olabilir’ ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’dan Arınç’a eleştiri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bülent Arınç’ın açıklamalarını isim vermeden eleştirerek şunları söylemişti:

“Son günlerde bizimle asla ilgisi olmayan kimi bireysel açıklamalarla yeni bir fitne ateşi yakılmaya çalışıldığını görüyoruz. Geçmişte birlikte çalışmış olsak bile hiç kimsenin şahsi açıklamaları hükümetimizle, partimizle ilişkili hale getirilemez. Bizim nerede durduğumuz bellidir, istikametinde değişiklik yoktur. Teröre bulaşmış, terörle el ele kol kola yürüyenler bizim temasta olduğumuz kişiler olamaz. Şu anda yargının tasarrufu altında olanlar, Yasin Börülerin ölümüne neden olanlar hiçbir zaman Tayyip Erdoğan tarafından, dava arkadaşları tarafından savunulamaz”

Devlet Bahçeli: Ahmaklıktır

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Arınç’ın açıklamalarını sert bir dille eleştirmişti. Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, Arınç ile ilgili şöyle konuşmuştu:

“Halen Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olan siyaset eskisi bir şahsın, televizyona çıkıp Sorosçu Osman Kavala ile terörist Demirtaş’a güzellemeler yapması kelimenin tam anlamıyla çarpıklık, hatta ahmaklıktır. Bu şahsın iki suçlunun serbest bırakılmasını istemesi suçluyu övmektir, suça iştiraktir, ihanete yataklıktır”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.