Ekolojik YaşamManşet

Buğday Derneği Atletleri Tohum Takas Ağı için Avrasya Maratonu’nda

0

Buğday Derneği üyeleri “Kurucumuz Victor Ananias’tan devraldığımız tohum bayrağını, koşulacakAvrasya Maratonu’nda Buğday ekibi olarak taşıyoruz.” şiarı ile Avrasya maratonuna hazırlanıyor.  Avrasya Maratonu 11 Kasım Pazar günü koşuluyor.

Adım Adım Projesi kapsamında Avrasya Maratonu’na katılacak Buğday ekibi adına yapılan bağışlar Buğday Ekolojik Yaşamı Yaşamı Destekleme Derneği‘nin yürüttüğü Tohum Takas Ağı projesi için kullanılacak.

Buğday Derneği Atletlerine destek verme yolları ise şöyle:

Kredi Kartı ile Bağış: bugday.org/portal/BagisAdimAdim

(Desteklenen koşulardan Buğday ekibini veya dilediğiniz bir başka koşucuyu seçmeyi unutmayınız)

Havale/EFT ile Bağış: Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Garanti Bankası Karaköy Şubesi (Şube no: 400) Hesap No: 6295240 / IBAN NO: TR67 0006 2000 4000 0006 2952 40

Dernek tarafından yapılan açıklamada, “Havale/EFTnin açıklama kısmına: “AA, koşucu adı, ADINIZ_SOYADINIZ” yazmayı unutmayın” hatırlatması da yapılmış.

Buğday’ı Avrasya Maratonunda temsil edecek atletler; Buğday Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güneşin Oya Aydemir, TaTuTa Koordinatörü Berkay Atik, Yayınlar Koordinatörü Oya Ayman, Bilişim Koordinatörü Mehmet Gürmen ve Eş Genel Müdür Gizem Altın Nance,

Buğday Ekibinin Maratonda koşacak her bir üyesi “Neden koşuyoruz?” sorusunu şöyle yanıtlıyor;

Güneşin Oya Aydemir: Yönetim Kurulu Başkanı

Anadolu’nun  tohumları için kıtalararasında yürüyeceğim!
‘Yaşamın başlangıcı, yaşamın koruyucusu olan  tohumların devamlılığının sağlanması için yürüyeceğim. Lezzetli gıdalar, bereketli hasatlar, yaşanabilir gelecek için yürüyeceğim.
Yağmur çamur demeden gıdamızı üreten, üretirken doğayı koruyan çiftçimizin geleceği ve özgürlüğü için yürüyeceğim.
Ey, bu satırları okuyan şanslı insan! Bana kalırsa sen de yürü!
Yürüyemem diyorsan, yürüyenlerin çabasının, hepimizin ortak faydasına olduğunu anla ve destek ol!’

Berkay Atik: TaTuTa Projesi Koordinatörü

Ben ‘buğday’ istemiyorum; Akkunduz buğdayı, kavılca buğdayı, sarı buğday, kızılca buğday, kırkpınar buğdayı, karakılçık buğdayı, kafkas kırmızısı buğday, siyez buğdayı ve adını henüz duymadığım çeşit çeşit buğdayımız olsun istiyorum.
Türkiye’nin gıda ithal eden bir ülke olmasını değil, ilkokulda öğrendiğim gibi ‘kendi kendine yeten bir ülke’ olarak kalmasını istiyorum.
Çiftçimizin tek seferlik, kısır tohumlara mahkum olmasını değil, atalık tohumları özgürce ekebilmesini istiyorum.
Ve çocuklarımın sofrasında gıdanın GDO’lusu değil, ‘hakikisi’ olsun istiyorum.
Bu yüzden ‘Yaşasın Tohumlar’ diyorum, Tohum Takas Ağı için koşuyorum.

Mehmet Gürmen: Bilişim Koordinatörü

Sağlıklı gıda, ekolojik yani doğal ve çevreye zarar vermeyen yöntemlerle üretildiği zaman hem bedenimize, hem ruhumuza hem de çevremize iyi geliyor. Peki gıdanın temeli nedir? Hem gıdanın hem de dünyadaki tüm sosyal hareketlerin temelinde tohum yatar.Tohum, dünya üzerinde kendi kendini en az enerji harcayarak çoğaltan mucizedir.
Projeye destek amacıyla 11 Kasım 2012 günü Adım Adım oluşumu ile birlikte Avrasya Maratonu’nda yerel tohumlar yani bizler için koşacağım. Bu kapsamda bağış ve destekleriniz her zamankinden çok daha önemli.

Gizem Altın Nance: Eş Genel Müdür

14 aylık kızım Maya henüz sadece taytay yapıyor ama Avrasya Maratonu’nda koşacak! Maya’nın bebek arabasını ittirerek, 8 kilometrenin koşabildiğim kadarını koşup, geri kalanını yürüyeceğim.
Maya’nın, diğer bebeklerin ve kurdun ve de kuşun bereketli, genetiği değiştirilmemiş, genleriyle oynanmamış tohumlardan üretilmiş gıda tüketebilmesi için koşacağız. Bu topraklara ait, bu topraklarda nesilden nesile aktarılmış, ama şimdi nesli tükenmekte olan tohumları korunması için koşacağız.
Bir tohumu sevmekle başlar herşey aslında.
Biz tohum için koşacağız.

Oya Ayman: Buğday Koordinasyon Kurulu Üyesi

Sağlıklı tohumlar, geçmişin bilgeliğiyle birlikte her geçen gün yitip gidiyor. Elimizden kayıp giden sadece tohumlar değil, onunla birlikte yüzyıllardır bu topraklarda biriken kültür ve gelenekler de yitip gidiyor.
Onları yarına taşıyabilmek için çok az zamanımız var… Tohum Takas Ağı Kampanyası, giderek yitmekte olan atalık tohumların çoğaltılıp yaygınlaştırılması yolunda atılmış çok önemli bir adım…
Avrasya Koşusu’nda kampanyayı desteklemek için;
Gıda bağımsızlığının teminatı olan atalık tohumların yarına aktarılabilmesi için,
Ayakta durmaya çalışan küçük çiftçinin tek seferlik tohumlara bağımlı olmadan, kendi ayırdığı tohumluktan ektiği ürünlerle bereketli hasatlar yapabilmesi için,
Bugün yiyebildiğim lezzetli, besleyici pembe domates, kavılca ve siyez buğdayı, kırmızı mısır, deli bezelye ve Osmanlı çileğiini çocuklarımızın da yiyebilmesi için adım atacağım…

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.