“Bu konuyu bira içerken konuşalım”

Yeşilay Başkanı Balcı’nın “kötü örnek” dediği Behzat Ç. karakterinin yaratıcısı Serbes’ten cevap: “Balcı gelsin, bu konuyu Kazan’da bira içerek konuşalım.”

Ankara Cinayet Bürosu Amiri Behzat Ç. televizyon tarihinin belki de en çok eleştiri alan karakteri.

Star TV’de yayınlanan dizinin başrolündeki polis, içki içiyor, küfür ediyor, arada sırada toplumun hassasiyetlerine dokunuyor. Dolayısıyla da dizide olduğu gibi gerçek hayatta da başı dertten kurtulmuyor.

Kanal, Behzat Ç. yüzünden Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) uyarı üstüne uyarı aldı. Gerekçe bazen “kötü Türkçe ve argo” bazen de “alkol kullanımı” oldu.

Behzat Ç. karakterini canlandıran Erdal Beşikçioğlu hakkında da “Bütün malları da güvenlik yapıyorlar” dediği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Dizinin bu repliğini “aşağılama” olarak kabul eden bir güvenlik görevlisi Kars Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulununca, “hakaretten” başlatılan soruşturma devam ediyor.

Son tepki Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı’dan geldi:

“Suçlularla mücadele eden polis topluma örnektir. Ancak bir dizideki kahraman devamlı alkol kullanıyor. Elinden içki şişesi düşmeyen bir polisin kahraman olarak lanse edilmesi, toplumumuza örnek olarak sunulamaz, bu tam bir aymazlıktır. Böyle mi gençlere örnek oluyorlar?”

“VİCDANINI ÖRNEK ALSINLAR”

Biz de karakterin yaratıcısı ve dizinin senaristlerinden Emrah Serbes’e sorduk:

“Behzat Ç. topluma ve gençlere örnek bir karakter olarak mı düşünüldü? Kahraman olarak mı lanse ediliyor?”

“Başkan yanlış anlamış” diyerek söze başlayan Serbes, “Kahraman olmak, örnek olmak gibi bir derdi yok Behzat Ç.’nin” dedi.

“Karakteri kendi doğallığında anlatıyoruz, Behzat Ç. böyle, olduğu gibi bir karakter. Dizide ‘içki içmesini pavyona gitmesini örnek alın’ diye bir alt metin de yok zaten. Bir örnek davranış aranıyorsa; vicdanı, başkaldıran, amirlerine karşı gelebilen tavırları örnek alınsın.

Biz bir karakteri doğallığıyla, zaaflarıyla yansıttık.”

Serbes, Yeşilay Başkanı Balcı’ya da bir davette bulundu:

“Kendisini Kazan birahanesine davet ediyorum, bu konuyu bira içip tartışalım.”

(Bianet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR