ManşetTürkiye

Bu kış da ‘gün yüzü’ göremeyeceğiz: Kalıcı yaz saatine devam

0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaz/kış saati uygulamasına dair tartışmada, yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanmasının daha faydalı olacağını, mevcut uygulamanın değişmeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın damadı Berat Albayrak‘ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı 2016 yılında alınan kararıyla Türkiye, sürekli yaz saati uygulamasına geçmişti.

Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına karşın 23 Ekim 2017 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulamasının 28 Ekim 2018’e kadar yıl boyunca devamına karar verildi. 2 Ekim 2018 tarihinde ise Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yaz saati uygulaması kalıcı hale geldi.

Bakanlıkların 2024 bütçe görüşmesinde konu tekrar gündeme geldi.

‘Herkes sayenizde depresyona girdi’

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu Kok uygulamayı eleştirerek,  “Başımızda yaz saati uygulaması gibi bir bela var. Emekçiler sabah işe giderken güvenlik kaygısı yaşıyor. Uygulamanın tek kazananı da elektrik üretim ve dağıtım şirketleri oluyor, şirketler karlarına kar katsın diye maalesef uygulama devam ediyor” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir de “Sayenizde toplumda ‘gün yüzü görmeyen insanlar’ diye bir kavram oluştu. Gelin, bu inadınızdan vazgeçin, kendi ellerimizle depresif, mutsuz bir toplum yaratmayalım” dedi: .

Herkes sayenizde depresyona girdi. Bu uygulamanın tasarruf sağlamadığı açık ve son derece anlamsız olduğu ortaya çıkmışken neden kimse konuşmuyor? Tasarruf yerine tüketim oluyor, faturalara yansıyor. Sayenizde toplumda, ‘gün yüzü görmeyen insanlar’ diye bir kavram oluştu. İnsanlar karanlıkta uyanıyor, karanlıkta evlerine dönüyor; yazıklar olsun. Gelin, bu inadınızdan vazgeçin, kendi ellerimizle depresif, mutsuz bir toplum yaratmayalım.”

Bayraktar’dan savunma: Batı ile uyumlu olmak için yapılmış

Eleştirilere yanıt veren Bakan Bayraktar, kalıcı saat uygulamasına devam edeceklerini belirterek eleştirilere şu yanıtı verdi:

“Türkiye’de 1940 yılında yaz saati uygulamasının Avrupa ile aynı tarihlerde yapılmasına karar verilmiş. 1962-1972 arasında Türkiye’de aralıklı olarak bugünkü gibi yaz saati uygulaması yapılmış. 1978-1984 arasında ise sürekli yaz saati uygulanmasına geçilmiş. 1984’ten sonra da Batı ile daha uyumlu olabilmek için yaz saati uygulaması değiştirilmiş.Biz 20 Kasım 2015’te İstanbul Teknik Üniversitesi ile bir protokol kapsamında yaz saati uygulamasının enerji verimliliğine etkisini araştırmışız. Burada 11 kişilik bir akademisyen heyeti var. Bu heyetin içinde psikoloji danışmanlık ve rehberlik bölümü uzmanları, sosyologlar ve diğer teknik arkadaşlar var… İstanbul’da güneş saat 8.20’de ağarıyor, Paris’te saat 8.34’te, Berlin‘de yine saat 8.30’da. Oralarda hiçbir problem olmuyor, bizde neden problem oluyor anlamakta güçlük çekiyorum.”

Dünya genelinde ekim ayında kış saati uygulamasına geçilerek saatler 1 saat geri alınıyor. Gün ışığından daha fazla yararlanma hedefinde olan yaz ve kış saati uygulamaları Türkiye’de 2016 yılından beri uygulanmıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.