Medya-İnternet

BTK’dan TTNet’e izinsiz kişisel bilgi toplama uyarısı

0

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), TTNET AŞ’nin gezinti.com hizmetiyle kullanıcıların kişisel verilerini rızaları olmadan topladığını belirledi. Rızası olmadan gezinti.com adlı sitedeki sisteme dahil edilenlerin sistemden çıkarılmasına ve bu uygulamaya son verilmesine karar veren kurul, bilgilendirme süreçlerinin açık bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Kararın olumlu yönler içerdiğini belirten Alternatif Bilişim Derneği kararın yetersiz yönleri olduğuna işaret etti. Kararda hileli uygulamaları nedeniyle birçok ülkede yasaklanan Phorm Şirketi’nden ve bu şirketin TTNet bünyesinde kurduğu DPI (Deep Packet Inspection) alt yapısından söz edilmediğini belirten Alternatif Bilişim Derneği, TTNet kullanıcılarının kişisel bilgilerinin halen tehlike altında olduğuna işaret etti. Phorm şirketinin kişisel bilgileri takip ederek fişleme yaptığına ve bu nedenle birçok ülkeden kovulduğuna dikkat çeken Alternatif Bilişim Derneği, şimdiye kadar girilen tüm bilgilerin bu şirketten geri istenmesi gerektiğini belirtti.

BTK’nin birçok uzmana sahip olduğunu belirten dernek, Phorm’un DPI sisteminin BTK uzmanları tarafından bilinmemesinin olanaksız olduğunu söyledi. Dernek, BTK’den neden bu organizasyonun Türkiye’de faaliyet göstermesine izin verildiğine dair bir açıklama isterken BTK’den taleplerini sıraladı.

* Bundan sonraki ilgili kararlarında utangaçlığı terk edip PHORM ve DPI sözcüklerini açıkça telaffuz etsin.
* Bu fişlemenin yurtdışında yapılmasından kaygı duyduğunu ifade etmesin.
* Benzer yollarla fişleme yapan Google gibi şirketlerin faaliyetini önleyemiyorsa en azından bu konularda Internet kullanıcılarını eğitsin.
* Tüm yurttaşların hayatını etkileyecek bir konu olduğundan TTNET ve PHORM arasında yapılmış olan anlaşmayı açıklasın.
* PHORM şirketinin Türkiye’ye gelme sürecinde istihbarat kuruluşlarıyla yaptığı toplantılarda nelerin konuşulduğunu açıklasın.
* Ülkemizdeki Internet kullanıcılarının TTNET-PHORM tarafından hile yoluyla ve DPI teknolojisi kullanılarak fişlenmesinin önlenmesini; bu bağlamda PHORM şirketinin ülkemizdeki faaliyetini sonlandıracak kararları alsın.

Taleplerin ardından dernek herkesi kişisel mahremiyetlerini ve özgürlüklerini savunmaya ve karanlık amaçlı TTNET-PHORM işbirliğine karşı çıkmaya davet etti.

(Sendika.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.