Hafta SonuKültür-SanatManşet

Bruno Munari: Çocuk kitaplarında deha manifestosu

0

24 Ekim 1927 yılında Milano’da doğan, Picasso’nun “Zamanımızın Leonardo’su “ dediği ve ülkemizde dünyada tanındığından daha az tanınan Bruno Munari kimdir?

Fütürist bir sanatçı, özünde imkansız bir negationist, çocukların zihinsel elastikiyetinin korunması için hayatı boyunca mücadele etmiş bir eylemci, iflah olmaz bir araştırmacı, bir vizyoner ve görsel iletişimde dahiyane çalışmalar yapmış tek kişilik kocaman bir ekip, tasarımcı, eğitimci, şair, tasarım teorisyeni ve “konuşan çatal”, “yararsız makineler” ve “okunamayan kitaplar” ın mucidi ve ebedi bir çocuk Bruno Munari.

Goffredo Silvestri onun için “Bütün tasarımcıların babası”, Umberto Eco ise, “Kağıt onun elinde bir kemandan çıkacak en güzel sese dönüşür” diyor’

32

Onun disiplinler arası bütün çalışmalarından birer parça bahsedelim desek Yeşil Gazete’nin bütün haftasonu ekini işgal etmiş oluruz. Biz çocuk kitaplarından başlayalım, kalanını keşfetmeyi sizlere bırakalım. “Anlamanın keyfini yaşayanlar, çocukluk ruhunu koruyanlar öğrenme merakının peşine takılırlar hep” diyor Bruno Munari.

Munari, kuşkusuz çocuk kitaplarında yepyeni bir bakış açısı yaratıp, çocuk kitabı yazarları için daha önce deneyimlenmemiş yeni alanlar yarattı. Geleneksel çocuk kitaplarındaki indirgemeci ilkeler, çocukların yaratıcılığında büyük yaralar açıyor, kalıplar içinde düşünmeyi öğretiyordu. Bu eğilime karşı yeni, duyusal iletişimin öne geçtiği, farklı kavramların ele alındığı, hikayelerin geleneksel rollerini aşan, çocuk kitaplarında sürrealist bir miras olarak kalacak bir seri kitap ortaya çıkardı.

39

Bruno Munari’nin Alberto adındaki oğlu, çocuk kitaplarında yeni materyaller oluşturmasında en büyük ilham kaynağıydı. İlk kitaplarını yazarken oyun, yaratıcılık ve çocuk arasındaki ilişki üzerine yoğunlaşmıştı. Munari, fantastik hikayelere inanmadı hiç, prensler, prensesler, ejderhalar, canavarlar onun kitaplarının kahramanları olmayı beceremediler. Daha basit hikayelerdi onunkiler. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler; duyuları uyaran hikayelerdi. Basit kesin çizgiler, renkli illustrasyonlar bu hikayelere mizahi bir tonla hayat veriyorlardı.

Milano Sisler İçinde

31

Sisler içinde bir yolculuktur. Milano’nun sokaklarında, birbirinden ayrı güzellikteki sayfalarda dolaşırken aydınger kağıdı kullanımıyla elleriniz de bu yolculukta size eşlik eder. Renkli, kesilmiş, delinmiş sayfalar, her sayfada yeni bir süpriz, yeni bir keşif yaşanır.

Okunamayan Kitap

38

Her sayfada farklı geometrik şekiller ve renkler kullanılmıştır. Kitapta renkler, şekiller biçimler arasında oyuna katılırsınız.

Kırmızı Başlıklı Kız, Yeşil Başlıklı Kız, Sarı Başlıklı Kız, Beyaz Başlıklı Kız

33

Bildiğiniz Kırmızı Başlıklı Kız’ın geçtiği köprülerin altından çok sular aktı. Munari’nin başlıklı kızları bambaşka hikayeler anlatıyorlar size. Denizlerden, ormanlara oradan metrepollere götürüyorlar. Beyaz başlıklı kız ise hikayesini size yeniden yazdırıyor.

Asla Memnun Değil

36

Kendi dışında başka şeyler olmayı düşleyenlerin hikayeleri. Fil şişman ve kocaman bir hayvan olmaktan sıkılır, düş kurar, ama ne düşler? Küçük kuş uçmaktan ve şarkı söylemekten öylesine bıkmıştır ki? O da düş kurar; ama ne düşler?

42-Şenay-Boynudelik

 

 

Şenay Boynudelik

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.