COP26İklim KriziManşet

Brüksel’de COP26 öncesi iklim eylemi

0
Belçika’nın başkenti Brüksel’de kalabalık bir aktivist grubu İskoçya’nın Glasgow kentinde bu ay sonunda başlayacak Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP26)öncesinde dünya liderlerini iklim değişikliği mücadelesinde daha cesur adımlar atmaya davet etmek için sokağa çıktı.
Greenpeace ve Oxfam’ın da aralarında olduğu 80 örgütten binlerce kişinin katıldığı eylemde, katılımcıların bazıları nesli tükenmiş hayvanların kostümlerini giydi.

Avrupa’nın günlerce süren sağanak yağmur ve sellerle hırpalandığı Temmuz ayında Belçika’daki Ourthe Nehri‘ne kapılan 15 yaşındaki bir çocuğa atıfta bulunan bir pankartta, “Politikacılar yaşlılıktan ölüyor, Rosa iklim değişikliğinden öldü” yazısı dikkati çekti.

Eylem, koronavirüs pandemisinden bu yana Avrupa’nın başkentinde yapılan en büyük gösteri olarak kayıtlara geçti. Bisikletleriyle şehrin sokaklarını dolduran eylemciler, iklim adaleti talep etti. Polis kaynakları yürüyüşçülerin en az 25.000 kişi olduğunu açıklarken, organizatörler katılımcı sayısını 70.000 olarak belirlediğini bildirdi.

Mitinge katılan iklim örgütlerinden Extinction Rebellion aktivisti Xavier De Wannemaeker, “Bu yaz gördüğümüz tüm felaketlerden sonra şimdi harekete geçmemiz çok kritik” derken, göstericilerden Lucien Dewanaga, “Gezegeni yok ettiğimizde ne yaparız? Başka hiçbir şeyimiz yok. İnsan bu dünyada yaşamak zorunda ve tek bir dünya var” diye konuştu.

Pandemi öncesinde iklim eylemcileri Brüksel’de her hafta gösteri düzenliyordu.

COP26’dan çıkacak sonuçlar için endişeler 

İklim uzmanları da 26’ncı İklim Değişikliği Konferansı’nın karbon emisyonunu azaltacak ve gezegenin ısınmasını yavaşlatacak politikaları üretmeyecek olmasından endişe ediyor. 12 günlük zirvede, küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin altında, 1,5 santigrat derece civarında tutma hedefinin yeniden güçlendirilmesi planlanıyor.

Zirvede, ayrıca iklim değişikliğiyle mücadele için kaynak oluşturmaya, savunmasız toplulukları ve doğal yaşam alanlarını korumaya odaklanılacak.

 

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.