SağlıkKoronavirüs SalgınıManşet

Britanya’da yeni koronavirüs önlemleri: Liverpool’daki tüm publar kapatılıyor

0

BBC‘nin aktardığına göre hükümetin planı; Britanya’yı hastalığın yayılış hızı ve salgının oluşturduğu tehdidin büyüklüğüne göre orta, yüksek ve çok yüksek alarm bölgelerine ayırıyor ve her biri için ayrı sosyal mesafe önlemleri öngörüyor.

Vaka ve ölüm sayılarına göre kategorilere ayrılan bölgelerde alınan önlemler şu şekilde belirlenmiş: 

“Orta tehdit” uygulaması yapılan bölgelerde şu anda uygulanan genel önlemler devam edecek. bu alanlarda toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğu, restoran ve barların 22.00’de kapanması ve ayrı evlerden en fazla altı kişinin bir araya gelebilmesi kuralları uygulanıyor.

Yüksek tehdit” değerlendirmesi yapılan bölgelerde, farklı haneler arasında iç mekanlarda bütün buluşmalar yasaklanacak ve dış mekanlarda sadece 6 kişi bir araya gelebilecek.

 “Çok yüksek tehdit” altında görülen bölgelerde ise iç mekanlarda bütün sosyal buluşmalar yasaklanacak, barlar ve publar tamamen kapatılacak. Liverpool ve bağlı olduğu Merseyside bölgesi bu kategoriye giriyor.

Johnson: Sokağa çıkma yasağı ekonomiye zarar veriyor 

Başbakan Johnson konuşmasına, niçin ülke çapında geçerli olacak tek tip sokağa çıkma kısıtlaması planı ilan etmediğini açıklayarak başladı. “Bunun doğru yol olduğuna inanmıyorum” diyen Başbakan, sokağa çıkma kısıtlamalarının ekonomiye zarar verdiğini, okul çağındaki çocukların da bundan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Bu yaklaşıma karşı hiç önlem almamayı savunanların da olduğunu belirten Johnson şunları söyledi: “Fakat bu yolu izler ve virüsün yolunu açarsak, hesaplamalar sadece büyük can kaybı vereceğimize değil ama aynı zamanda sağlık sistemimiz, doktorlarımız, hemşirelerimiz üzerinde ağır bir baskı oluşacağına ve kanser, kalp hastalıkları ve diğer rahatsızlıkların tedavisinin sürdürülemeyeceğine işaret ediyor.” 

Yerel yönetimlere 1 milyar sterlin destek

Başbakan Johnson,  yeni önlemlerden etkilenecek bölgelere sağlanacak mali destekleri de açıkladı. Maliye Bakanı Rishi Sunak‘ın yakında gelirini kaybedenler için zaten görülmemiş boyutlarda genel sosyal destek paketleri açıkladığını söyleyen Johnson, yasaklar nedeniyle kapanan işyerlerinde çalışanların ücretlerinin üçte ikisinin devlet tarafından ödeneceğini hatırlattı.

Boris Johnson ayrıca hükümetin Birleşik Krallık genelinde yerel yönetimlere şimdiye kadar sağlanan 3,6 milyar sterlinlik fona ek olarak 1 milyar sterlin daha destek verileceğini söyledi. Johnson ayrıca çok yüksek tehdit altında görülen bölgelerde, pozitif testlerin temaslarının takibi için de mali destek sağlanacağını kaydetti.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer.

İşçi Partisi: Şüphelerimiz var 

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer ise hükümetin koronavirüsü kontrol altına alacak bir planı olduğuna dair “şüpheleri” olduğunu söyledi. Starmer, “Giderek Sayın Johnson’ın birkaç adım geriden geldiği hissine kapılıyorum. Bugün sorulması gereken soru, Başbakan’ın açıkladığı kısıtlamaların ülkeyi uçurumun eşiğinden alıp alamayacağıdır” diye konuştu.

Britanya’da pazar günü 12 bin 872 kişide koronavirus tespit edildiği ve 65 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Ülkede virüs bulaştırma katsayısı olan R’nin 1,2 ile 1,5 arasında olduğu sanılıyor. Katsayının 1’in üzerinde olması, vakaların arttığını gösteriyor. 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.