Kraliçe 2. Elizabeth, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın, parlamentoya beş hafta ara verilmesi yönündeki teklifine onay verdi. Parlamenterler ve halk, girişimi ‘darbe’ olarak niteliyor. Sosyal medyada başlatılan #stopthecoup (darbeyi durdur) hashtag’i ve imza kampanyasında, imza sayısı kısa sürede 1 milyonu geçti.
Kraliçe 2. Elizabeth, Brexit sürecinin tıkandığı Birleşik Krallık’ta Boris Johnson’un parlamentonun beş hafta askıya alınması teklifini kabul etti. Başbakan Johnson, Kraliçe’ye gönderdiği mektupta yasama döneminin 340 gündür kapanmadığını, Avam Kamarası tarihinde son 400 yılın rekoru olduğunu belirtmişti. Karar gereği, Parlamento 14 Ekim’e kadar kapalı kalacak.
Ancak, İngiltere basını ve girişimi ‘darbe’ olarak nitelendiren muhalefet bunun “anlaşmasız Brexit” seçeneğini devreye sokmak olduğu yapılan bir plan olduğu kanısında. İngiltere sosyal medyasında da #stopthecoup (darbeyi durdur) hashtag’i ve imza kampanyası başlatıldı. İmza sayısı kısa sürede 1 milyonu aştı.
‘Coup d’etat/darbe’
The Independent gazetesi de muhalefet tepkilerini referans göstererek Fransızca “coup d’etat” (darbe) sözcüğünü başlığına taşıdı. İşçi Partisi milletvekili John McDonnell da “Bu Britanya usulü bir darbedir. Bir başbakanın, demokratik kurumlarımızın tam ve özgür bir şekilde işlemesini engellemesine izin verdiğinizde tehlikeli bir yola girersiniz” ifadelerini kullandı.
“Bizi parlamentodan çıkarmaları için polis gerekir”
İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, gelişmelerin üzerine Kraliçe Elizabeth’ten görüşme talep ederken, İşçi Partisi vekili Clive Lewis, Kraliçe’den henüz onay gelmeden şu tweet’i atmıştı: “Eğer AB’den anlaşmasız bir şekilde ayrılmak için Parlamento’yu kapatırsa parlamenterler olarak olarak demokrasiyi savunacağız. Bizi Parlamento’dan çıkarmaları için polis çağırmaları gerekir. Halkı sokağa çağıracağız. Parlamento’da olağanüstü oturum talep edeceğiz”
Parlamento sözcüsü: Anayasa’ya hakaret
Avam Kamarası sözcüsü John Bercow, Başbakan’ın yasamayı askıya alma teklifini ‘Anayasa’ya büyük hakaret’ olarak değerlendirdi. Bercow, “Bu hamle ile Parlamento’nun Brexit’i görüşmesini ve görevini yapmasını engellemek istediği çok açık” ifadelerini kullandı.
Anlaşmasız Brexit, Avrupa Birliği’nden (AB) kuralsız çıkış anlamına geliyor ki, bu Avrupa’nın diğer ülkelerinde yaşayan İngiltere vatandaşlarının hakları yanı sıra pekçok hakkın tehlikeye girmesi anlamına geliyor