İklim KriziManşet

Brezilya’nın güneyini vuran kasırgada ölü sayısı 40’a yükseldi 

0

Brezilya’nın güney bölgesinde hafta sonundan bu yana etkili olan ve uzmanların “tropikal olmayan bir kasırga” olarak nitelendirdiği felakette hayatını kaybedenlerin sayısı 40’a yükseldi. Bölge Valisi Eduardo Leite, arama kurtarma çalışmalarının Pardo Nehri Vadisi’nde yoğunlaştığını belirterek, ölü sayısının artabileceğini söyledi

Leite, hafta sonundan bu yana tropikal kasırganın yol açtığı heyelan ve sellerde 40 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade ederek, Rio Grande do Sul bölgesinde arama kurtarma çalışmalarının 900’ü aşkın kişiyle sürdürüldüğünü bildirdi.

Brezilyalı meteorolog Dr. Maria Clara Sassaki, bir hafta içinde eyaletin tüm eylül ayı boyunca beklenen ortalama yağış miktarını aldığını söylemişti. Leite’e göre geçen hafta görülen aşırı yağışlar, Rio Grande do Sul’da son üç ay içinde yaşanan dördüncü aşırı hava olayı.

1650 kişi evsiz kaldı, 3 bini aşkın kişi yer değiştirdi

Yetkililer, Rio Grande do Sul bölgesinde 67 kasabanın şiddetli fırtına ve sellerden etkilendiğini, 1650 kişinin evsiz kaldığını ve 3 bini aşkın kişinin de geçici olarak güvenli yerlere gittiğini duyurdu. Sosyal Kalkınma Bakanlığı (MDS), Rio Grande do Sul’daki Mucum şehrinin yaklaşık yüzde 80’inin sular altında kaldığını açıkladı.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, kasırga sebebiyle hayatını kaybeden kişilerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulunarak, “Halka yardım etmek için her türlü gayreti göstereceğiz” demişti.

Brezilya’da şiddetli yağışların yol açtığı sel ve heyelanlarda yılbaşından bu yana çok sayıda kişi hayatını kaybederken binlerce kişi de evsiz kalmıştı.

Haziran ayında da aynı bölge 16 kişinin ölümüne ve çoğu eyalet başkenti Porto Alegre çevresinde olmak üzere 40 şehirde yıkıma neden olan bir kasırgaya maruz kalmıştı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.