Brezilya’dan Türkiye’ye getirilen ve şarbon hastalığına rastlanan 146 hayvan öldürüldü

Ankara Gölbaşı’nda karantinada tutulan hayvanlarla aynı gemiyle getirilen 3 binden fazla hayvanın Konya, İzmir ve Balıkesir’e gönderildiği ortaya çıktı. Bu üç ildeki çiftliklerde yapılan incelemelerde şarbona rastlanmadı. Gölbaşı’na yakın olan Ahiboz ve Günalan’daki kontrol işlemleri ise sürüyor.

“İlk bulgu bitki kaynaklı”

Hürriyet’ten Eray Görgülü’nün haberine göre şarbonlu hayvanlarla ilgili yeni bir açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gölbaşı’ndaki işletmeye getirilen hayvanlardan şarbon vakası görülen 146’sının Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre öldürüldüğünü söyledi. İlk bulgulara göre şarbon hastalığının bitki kaynaklı olabileceğini belirten Pakdemirli, “İthal edilen hayvanlar, canlı veya et olarak hiçbir şekilde piyasaya verilmedi” ifadesini kullandı.

“Muayeneleri yapıldı”

Brezilya ve İrlanda’dan toplam 6 bin 968 baş kesimlik hayvan ithal edildiğini bildiren Pakdemirli, hayvanların İzmir Veteriner Sınır Kontrol Noktası’nda gerekli muayenelerinin yapıldıktan sonra, bu hayvanlardan 3 bin 9’unun Konya’daki işletmeye, 3 bin 959’unun da Ankara Gölbaşı ilçesi Ahiboz mahallesindeki işletmeye getirildiğini söyledi.

Şarbon tespit edilen hayvanları ithal ettiği belirtilen Hijazi Group yetkilileri Hürriyet’e yaptıkları açıklamada, söz konusu hayvanların ithalatında yalnızca gemilerini kiraladıklarını belirterek, bu ithalatla ilgili doğrudan bir bağlantılarının olmadığını söylediler.

Brezilya’dan ithal edilen büyükbaş hayvanlarda şarbon hastalığı çıktı: 50 hayvan öldü

7 ülkeden 7 hastalık: Ali Ekber Yıldırım devletin kendi eliyle ithal ettiği hayvan hastalıklarını yazdı

 

(Hürriyet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR