Dünyaİklim KriziManşet

Brezilya’da sadece 2020’de meydana gelen yangınlar 17 milyon hayvanın ölümüne sebep oldu

0

Brezilya‘da yapılan bir araştırmaya göre, 2020 yılında meydana gelen Pantanal Sulak Alanları‘ndaki orman yangınlarında hayatını kaybeden hayvan sayısının 17 milyona ulaştığı açıklandı.

Scientific Reports dergisinde yayımlanan raporda, ölen canlılar arasında sürüngenler, kuşlar ve primat maymunlar bulunduğu kaydedildi.

Ocak ve Kasım ayları arasında devam eden ve dünyanın en geniş tropikal sulak alanının yüzde 30’unu yok eden yangınların en büyük sebebi insan kaynaklı iklim krizi.

Bu şekilde giderse biyoçeşitliliğin sonu gelecek

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, Doğal Hayatı Koruma Vakfı Brezilya ofisinden Doktor Mariana Napolitano Ferreira, bölgede 22 bin farklı yangın tespit ettiklerini duyurdu.

Bu yangınları takip eden uzmanlar, 2020 yangınlarını “kıyametvari” olarak nitelendirirken, Manchester Metropolitan Üniversitesi‘nden Doktor Alex Lees, “Bu yangınlar, boyutları nedeniyle sıra dışıydı ve açıkça bölgedeki dev boyutlu kuraklıkla ilişkiliydi” dedi.

Lees, Pantanal Sulak Alanları’nın bu şekilde yanmaya devam etmesi halinde biyoçeşitliliğin sonu olacağını tahmin ettiğini de ifade etti.

Bazı türler daha fazla etkilendi

Ceset sayma prensibine dayanan araştırma kapsamında, bilim insanları sulak alanlardaki yangınlara 48 saat içinde ulaştı ve bu alanlarda, aralıklı şekilde bir rota izleyerek buldukları her ölü hayvanı inceledi.

Ekip yaklaşık 300 tür hayvanı tanımlamayı başarırken, dolaştıkları alan üzerinden bir tahmin yaparak, toplam ne kadar hayvan öldüğü noktasında bir sonuca vardı.

Araştırma ekibinden Doktor Walfrido Moraes Tomas, yıkım yaşanan alanın büyüklüğü nedeniyle elde edilen sonuçlara şaşırmadıklarını söyledi.

Ancak Tomas, bazı türlerin diğerlerinden daha fazla etkilenmesinin kendisini şaşırttığını da ekledi.

“Ölü yılan sayısının ulaştığı inanılmaz rakam bizi katlanma faktörü üzerinde düşünmeye itti” ifadelerini kullanan Tomas, “Yılanlar, kurbağa gibi hayvanlardan beslenir. Yılan nüfusunun bu denli azalması, ekosisteme büyük etki yapacaktır” da dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.