ManşetEkoloji

Brezilya’daki yangınlar nadir görülen mavi Amerikan papağanlarını tehdit ediyor

0
Fotoğraf: Arara Azul Enstitüsü

Mavi Amerikan papağanı nüfusunun yüzde 15’ine ve dünyanın nadir görülen kuşlarına ev sahipliği yapan Brezilya’nın Patanal bölgesi günlerdir söndürülemeyen orman yangınlarının etkisi altında.

Yangınların etki ettiği alanlardan biri ise 61 bin dönümün üzerindeki bir büyükbaş hayvan çiftliği ve kuş barınağı olan São Francisco do Perigara oldu. Çiftliğin sahibi Ana Maria Barreto CNN’e yaptığı açıklamada “Onlarca yıllık aile işimi, yıllarca doğayı korumak için yaptığım emeğin bu şekilde sonuçlanması oldukça üzüntü verici” ifadelerini kullandı.

Yangının çiftliğin bitki örtüsünün yüzde 70’inden fazlasını yok ettiğini söyleyen Barreto, yangını “Eşi görülmemiş bir felaket” olarak tanımlıyor.

Papağanların nesli tükenme tehlikesinde

Çiftlikte 700 ile 1000 arasında mavi papağan yaşadığını söyleyen Barreto “Dünyadaki bilinen en büyük özgür Amerika papağanı popülasyonu” dedi.

Çevre koruma faaliyetleri yürüten Arara Azul Enstitüsü’ne göre mavi Amerikan papağanının dünyadaki nüfusunun 6 bin 500 civarında olduğu düşünülüyor. Nesli tükenme tehlikesi altındaki kuşlar yalnızca Brezilya’da doğa içerisinde yaşıyor.

Fotoğraf: Arara Azul Enstitüsü

‘Yemek sıkıntısı çekecekler’

Kuşların çoğunun daha güvenli yerlere uçmuş olabileceğini söyleyen Enstitü başkanı Neiva Guedes, “Yangınlardan kaçmayı başarabilirler çünkü uçarlar. Ancak yakında yiyecekleri bitecek ve onları en çok etkileyeceğini düşündüğümüz şey bu durum” değerlendirmesinde bulundu.

Mavi papağanlar meyveler ve sert kabuklu yemişlerle hayatta kalıyor. Ormanlar yandığında onların besin kaynakları da alevler arasında kalmış oluyor.

1 Ağustos’tan bu yana yangın sürüyor  

Bölgedeki yangınlar 1 Ağustos tarihinden itibaren şiddetlendi. Yetkiler papağanların yuvalama alanlarına yakın alevlerin kontrol altına alındığını duyurdu.

Ancak itfaiye ekipleri gene de yüksek sıcaklıklar ve kavrulmuş ağaç kabukları dikkate alındığında bölgedeki yangının yeniden şiddetlenebileceğini söylüyor.

Zengin biyoçeşitliliğe sahip

Biyolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin olan ve dünyanın en büyük tropikal sulak alanı olan Patanal, Brezilya’daki Mato Grosso ve Mato Grosso do Sul olmak üzere iki eyalete uzanıyor.

37 milyon dönümden fazla bir alanı kapsayan bölgenin zengin biyolojik çeşitliliği Brezilya anayasası ve UNESCO tarafından da tanınıyor.

15 günde 3 bin 121 yangın

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 16 Temmuz’da Pantanal’da yangınları 120 gün süreyle yasaklayan bir kararname imzaladı.

Ancak Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü‘ne (INPE) göre, geçtiğimiz yıl Ağustos ayı boyunca 1.160 yangın görülen bölgede yalnızca Ağustos ayının ilk 15 gününde 3 bin 121 yangın tespit edildi.

Sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir koalisyon olan Brezilya İklim Gözlemevi’nin yönetici sekreteri Carlos Rittl, hükümeti yangınları önlemekte başarısız olduğu için suçluyor. Rittle Bolsonaro hükümeti geldiğinden bu yana yapılan koruma faaliyetlerinin azaldığını belirtiyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.