DünyaKoronavirüs SalgınıManşetYeşillerden

Brezilya Yeşiller Partisi, Bolsonaro hükümetini uluslararası komisyona şikayet etti

0

Brezilya Yeşiller Partisi, Jair Bolsonaro hükümetinin halihazırda 100 bin kişiyi öldüren koronavirüs salgınına karşı yaklaşımının insan hakkı ihlali olduğuna ilişkin uluslararası mahkemeye şikayette bulundu.

Başvuru, 10 Ağustos günü Amerikalılar-Arası İnsan Hakları Komisyonu’na yapıldı. Yeşiller Partisi, hükümetin binlerce insanın ölümüne yol açarak Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi‘nin (San José Paktı) maddelerini ihlal ettiğini iddia etti.

Hazırlanan belgede Sözleşme’nin özellikle yaşam hakkını belirten 4’üncü maddesinin, yaşam hakkının bütünlüğünü ilgilendiren 5’inci maddesinin, sağlık hakkını belirten 10’uncu maddesinin ve son olarak sözleşmede belirtilen haklara saygı duyma ve bunları garanti etme yükümlülüğü getiren Madde 1.1’in ihlal edildiği belirtildi.

Halka açık gösteriler

Söz konusu kınamada hükümetin Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19’u pandemi olarak ilan etmesinden sonra yaptığı hatalı davranışlar arasında şunlar gösterildi:

Sosyal izolasyona zarar veren ve uygun önlemlerin alınmadığı halka açık yürüyüşler, izolasyona uymamayı teşvik etmek için sistematik gösteriler, güzellik salonları, dini etkinlikler ve spor salonları gibi yerlerde faaliyetlere izin veren kararnameler.

Vaka sayısı resmi verilerin 6,5 katı

Yapılan başvuruda ayrıca hükümetin açıklandığı verilerin gerçekte olanın oldukça altında olduğuna dair bilgiler de paylaşıldı. Federal Pelotas Üniversitesi (UFPel) Epidemiyolojik Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmada gerçek sayının resmi verilerin yaklaşık 6,5 katı olduğunun belirtildiği hatırlatıldı.

Koronavirüse karşı önlem alınmasını öneren Sağlık Bakanı Luiz Mandetta’nın istifasının da örnek gösterildiği başvuruda son olarak hükümetin bilimsel olarak doğrulanmamış bir ilacı halka önerdiği belirtildi.

Kınama yapması bekleniyor

Şikayet Amerikalılar-Arası İnsan Hakları Komisyonu‘nun Brezilya Devleti’ni ihlallerden dolayı kınamasını gerektiriyor. Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) özerk bir yapısı olan komisyon 35 üye ülkeden oluşuyor.

Kurumlar ve vatandaşlar Komisyon’a şikayette bulunabiliyor ancak bir OAS ülkesinin askıya alınması, bir Devletin diğerini insan hakları ihlallerinden kınaması durumunda gerçekleşiyor.

Üye devlet ihbar ederse mahkemeye taşınacak

Bu anlamda Yeşil Parti, OAS üye devletlerini Brezilya’daki pervasız ve ciddi duruma duyarlı hale getirmeyi amaçlıyor. Başka bir devletin de ihbarı üzerine şikayet Amerikalılar-Arası İnsan Hakları Mahkemesi‘ne transfer edilebilecek.

Başka bir Devletin ihbar etmesi durumunda, şikayet San José, Kosta Rika’daki Inter-American İnsan Hakları Mahkemesi’ne (HDI) gönderilir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.