DünyaManşet

Brexit’e yine erteleme

0

Birleşik Krallık Parlamentosu, Başbakan Boris Johnson’ın Avrupa Birliği (AB) ile vardığı yeni Brexit anlaşması oylamasının ertelenmesine karar verdi. Johnson imza atmadığı mektupla AB’den ocak ayı sonuna kadar erteleme istedi.

37 yıl sonra ilk kez cumartesi günü toplanan Birleşik Krallık Parlamentosu, 306’ya karşı 322 oyla kabul ettiği önergeyle ülkenin AB’den ayrılmasının (Brexit) bir kez daha ertelenmesini istedi. Önergenin kabulüyle, Başbakan Boris Johnson’ın AB’yle vardığı Brexit Anlaşması oylanmadı. Tercihi kritik önem taşıyan Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi de, iktidardaki Muhafazakar Parti’den ihraç edilen Oliver Letwin‘in verdiği önergeye destek verdi.

Önerge, Başbakan Johnson’ın AB’yle vardığı anlaşmanın, uygulanmasına yönelik ilgili tüm yasa tasarıları parlamentodan geçmesine dek oylanmamasını öngörüyordu. Böylece İngiltere’nin 31 Ekim’de AB’den anlaşma olmadan ayrılmasının önlenmesi amaçlanıyor.

Corbyn: Başbakan yasaya uymalı

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn oylama sonrası Johnson’a son kararını gözden geçirme çağrısı yaptı. Corbyn, “Başbakan yasaya uymalı. Artık İngiltere’nin AB’den anlaşma olmadan ayrılması tehdidiyle, kendi anlaşmasına destek için milletvekillerine şantaj yapamaz” dedi.

Johnson ‘pazarlık yapmayacağım’ dedi ama…

Johnson ise oylama sonrası AB’yle Brexit’in ertelenmesine yönelik bir pazarlık yapmayacağını ve hiçbir yasanın kendisini buna zorlamadığını söyledi. Ancak ülkeyi 31 Ekim’de AB’den çıkarma sözüne rağmen, oylamanın ardından Brüksel’den Brexit’in 31 Ocak 2020’ye ertelenmesini talep etti.

Yasaya göre, anlaşmanın parlamentoda kabul edilmemesi durumunda hükümeti 19 Ekim saat 23.00’e kadar AB’den yeni bir erteleme istemeye mecbur bırakıyordu. Johnson, bu nedenle AB’ye imza atmadığı bir mektup yazarak, Brexit’in 31 Ocak 2020’ye ertelenmesini istedi.  Johnson, Brüksel’e gönderdiği diğer bir mektupta da yeni bir ertelemenin neden “kötü bir fikir” olduğunu izah etti.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Erteleme talebi ulaştı. Nasıl karşılık verileceği konusunda şimdi AB liderleriyle istişareye başlayacağım” ifadesini kullandı.

Johnson, AB ile vardığı anlaşmayı 31 Ekim’e kadar parlamentodan geçirmeyi başarırsa, yeni bir ertelemeye gerek kalmayacak. Ancak parlamentonun anlaşmaya onay vermemesi veya AB’nin erteleme talebini reddetmesi durumunda İngiltere, ay sonunda AB’den anlaşmasız olarak ayrılacak.

Londra’da 1 milyon kişilik yürüyüş

Parlamentonun hükümetin Avrupa Birliği ile vardığı yeni Brexit anlaşmasını tartıştığı saatlerde başkent Londra‘da yaklaşık 1 milyon kişi, Brexit konusunda yeni referandum için parlamento önüne yürüdü.

Başını Brexit konusunda yeni referanduma gidilmesini talep eden “Halkın oyu” grubunun çektiği gösteride, Hyde Park‘tan Parlamento önüne kadar yürüyen göstericiler, Johnson ve Brexit karşıtı döviz ve pankartlar taşıdı.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda‘dan oluşan Birleşik Krallık’ta 23 Haziran 2016’da yapılan Brexit referandumunda yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile AB’den ayrılma kararı alınmıştı ancak İngiltere’de seçmenlerin yüzde 46’sı, Galler’de yüzde 47’si, Kuzey İrlanda’da yüzde 56’sı, İskoçya’da ise yüzde 62’si AB üyeliğinin devamında yana oy kullanmıştı.

Eski Başbakan Theresa May’in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentoda 3 kez reddedilmesinin ardından 29 Mart olan Brexit tarihi 31 Ekim’e ertelenmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.