Hayvan HaklarıManşet

Bozkurt’ta selden etkilenen hayvanlar için sahra hastanesi kuruldu

0

Şiddetli sağanak yağışın sel ve heyelan felaketlerine sebep olduğu Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre bugüne kadar ilçede 62 insan yaşamını yitirdi. Ancak can kayıpları ve yaralanmalar insanlarla sınırlı değil.

Evlerde mahsur kalanlar olduğu gibi, selden dolaylı olarak etkilenen, hastalanan veya yaralanan veya yaşamını yitiren de birçok hayvan bulunuyor. Bozkurt sokaklarında tasması olan ancak sahibi bulunmayan birçok köpeğe rastalamak da mümkün.

Sahra hastanesi kuruldu

Kastamonu Mahalli İdareler Birliği ve Kastamonu Veteriner Hekimler Odası tarafından Bozkurt merkezine kurulan sokak ve ev hayvanları geçici rehabilitasyon ünitesi selden etkilenen hayvanların tedavilerini üstleniyor.

Enkaz altında kalan veya selden etkilenen sahipli veya sokakta yaşayan kediler, köpekler, güvercinler ve daha pek çok türün ilk tedavileri buradaki veterinerler ve gönüllüler taraftan yapılıyor.

Durumu ağır olanlar merkeze gönderilirken, tedavisi tamamlanan hayvanlar ise bakımını üstlenen kişilere gönderiliyor.

100’ün üzerinde hayvan tedavi gördü

Bölgeyi ziyarete gelen Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Başkanı Ali Eroğlu, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada şu ana kadar 100’ün üzerinde hayvanın tedavisinin kurulan bu ünitede tamamlandığını söyledi.

Eroğlu “Kastamonu’daki serbest veteriner hekimler ve kamuda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nde ve Kastamonu Belediyesi’nde çalışan veteriner hekimler 7 gün 24 saat burada çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

TVHB Başkanı Ali Eroğlu

‘İlk müdahale burada yapılıyor’

Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, ise yaşanan sel felaketinin daha önce eşi benzeri görülmemiş boyutta bir felaket olduğunu dile getirdi.

İlk günden itibaren buradaki hayvanların durumunu takip ettiklerini ifade eden Maşalacı, “Bölgede bulunan ve yardıma ihtiyacı olan hayvanları doğrudan buradaki üniteye getiriyoruz. Veteriner arkadaşlarımız burada ilk müdahaleyi gerçekleştiriyor” dedi.

Mama desteği sağlanıyor

Maşalacı açıklamasında ilçenin dört bir yanında kurulan besleme üniteleri ile sokakta kalan hayvanlar için mama desteği de sağladıklarını söyledi.

TVHB Başkanı Eroğlu, Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Maşalacı, Kastamonu Mahalli İdareler Birliği Müdürü Adnan Tot ve beraberindeki heyet selden zarar gören bölgeleri ve oradaki hayvanların durumunu görmek için Bozkurt’ta inceleme gerçekleştirdi.

Kastamonu Mahalli İdareler Birliği Veteriner Hekimi Mustafa Temür

En çok kedi ve köpekler geliyor

Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nde Veteriner Hekim olarak görev yapan Mustafa Temür, “Bu araçta kedi, köpek veya yabani hayvanlara, kuş türlerine ilk muayeneyi yapıyoruz ve tedavilerini gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların gelmediğini belirten Temür, “Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar selin etkili olduğu bölgeden daha yüksekte yaşadığı için selden çok zarar görmediler” ifadelerini kullandı.

Ünitede kediler, köpekler ve kuşlar için de mama ve yem bulunduğunu belirten Temür, dileyen kişilerin buradan temin edebileceğini söyledi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.