Ekolojik YaşamKültür-SanatManşet

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nde finalistler açıklandı

0

Bu yıl sekizincisi düzenlenecek Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’ne (BIFED) yarın başlıyor.

13-19 Ekim tarihleri arasında online olarak gerçekleştirilecek olan festivalin ana yarışma bölümünde 15 film yer alacak. Filmler BIFED’in web sitesi üzerinden ücretsiz olarak izlenebilecek.

15 film finalde

Festivalin Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak finalistler belli oldu. Festivalin finalinde yer alacak 15 filmin ikisi ise Türkiye’den.

Ana yarışmada yarışacak filmlerin konuları, nükleer felaketlerden dijital kirliliğe, yöresel tarımdan küresel gıda üretimine, iklim krizi, göç ve halkların direniş öykülerine kadar geniş temalara sahip.

13 farklı ülkeden toplamda 15 filmin yarışacağı Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için Türkiye’den, Pınar Nadide Okan’ın Anadolu’nun farklı şehirlerinde yaşayan dört çocuğun günlük hayatlarına, gelecek endişelerine odaklanan belgeseli Sıradan Birkaç Gün ve Özer Kesemen’in Anadolu topraklarının doğal güzelliklerini çerçevesine aldığı belgeseli yer alıyor.

Gaia öğrenci ödülü

Gaia Öğrenci Ödülü adı altında öğrenci filmlerini desteklemek ve farklı bir yarışma alanı sağlamak için yalnızca öğrencilere açık bir dördüncü ödül de yine festival kapsamında yer alıyor.

Gaia Öğrenci Ödülü için yarışacak yedi filmin de ikisi Türkiye’den. Türkiye’den Çiğdem Akdoğan’ın Adana’nın Yardibi köyünde yaşayan 63 yaşındaki Remziye Hanım’ın zorlu köy koşullarında verdiği mücadeleyi anlatan Yardibi ve Aziz Arga’nın Kahramamaraş’ın Afşin ilçesindeki 36 yıllık eski bir termik santrali merkezine aldığı Kül filmi öğrenci ödülü için yarışacak.

Toplamda 41 film gösterilecek

Festivalin Panorama bölümünde ise gösterime açılacak toplam 17 film var ve bu filmlerin dokuzunu Türkiye’den başvuran filmler oluşturuyor.
Büyük Ödül ve Gaia Ödülü haricinde her yıl gelenekselleşen Panorama bölümünde gösterilecek filmlerle birlikte festival süresince toplam 41 film dünyanın birçok noktasındaki izleyicilerle online olarak buluşacak.

Ayrıca bu yıl festivalin özel gösterim bölümünde Peter Greenaway’in, dünya üzerinde şimdiye kadar atılmış atom bombalarının sorumlu devletlerini ve ardından getirdikleri yıkımı dehşet verici bir şekilde açığa çıkaran Yeryüzünde Atom Bombaları yer alıyor.

Özel gösterim kategorisindeki ikinci film ise yine Türkiye’den Petra Holzer, Ethem Özgüven ve Selçuk Erzurumlu’nun Kum belgeseli olacak. Bu belgesel ise Türkiye’de kot kumlama işçilerinin ölümcül hastalığına karşı verilen dayanışma mücadelesinin öyküsünü anlatıyor.

10 bin TL değerindeki Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak filmlere verilecek ödül tasarımı bu yıl tüm dünyada etkisini sürdüren orman yangınlarını anımsatan bir yapıt olacak.

Festival ödülünü tasarımcı ve aynı zamanda Bozcaada’da tatil çiftliği işletmecisi Ülker Aral üstlendi. Festivalde ikincilik ödülü Madam Melpo ödülü için 7 bin 500 TL ve üçüncü filme ise 5 binTL ödül verilecek.

Festival jürisi belli oldu

Kadınların ağırlıkta olduğu jüri ekibinde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü’nü kazanacak filmi seçmek için 3 yabancı ve 3 Türkiye’den olmak üzere 6 kişi bulunuyor.

Türkiye’den Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim görevlisi ve sosyal bilimci Aslı Odman, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde belgesel ve sinema alanlarında halen dersler veren Nazmi Ulutak ve yüksek mühendis, mimar ve kent plancısı Mücella Yapıcı jüri ekibinde yer alıyor.

Ayrıca Brezilya’da Uranyum Film Festivali kurucusu Márcia Gomes de Oliveira, Belgrad Drama Sanatları Fakültesi’nde belgesel dersleri veren doçent Andrijana Stojkovic ve Barichara Green Film Festivali’nin kurucu ortağı Kolombiyalı Juliana Paniagua da jüride bulunuyor.

Gaia Öğrenci Ödülü jürisi

Gaia Öğrenci Ödülü’nü kazanacak filmi seçmek üzere ise biri Türkiye’den üç jüri bulunuyor. Marmara Üniversitesi Sinema Bölümü’nde öğretim üyesi görevini sürdüren Elif Demoğlu, 2013’ten beri belgeselleriyle birçok festivalde ödül almış ve halen Londra’da belgesel yapmayı sürdüren Benjamin Huguet ve dünyanın en büyük çevre film festivali olan Ulusun Başkentindeki Çevre Film Festivali’nde program yöneticisi olarak çalışan Sam Plakun öğrenci filmlerinin kazananını belirleyecek.

Bozcaada Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi Sinematek Sinemaevi işbirliğiyle gerçekleştirilen festival; Demirer Holding’in ana destekçiliğinde ve Mey/Diageo, Hollanda Baş Konsolosluğu, Goethe Enstitüsü İstanbul, Avusturya Kültür Ofisi, İsviçre Başkonsolosluğu İstanbul, Şişli Belediyesi İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi destekleriyle yapılacak.

100 ülkeden binden fazla filmin katıldığı festivalde finale kalan filmleri şöyle;

Fethi Kayaalp Büyük Ödülü

  1. Başka Bir Cennet, Olivier Magis, Belçika, 82’, 2019
  2. Arica, Lars Edman & William Johansson Kalén, İsveç / Şili / Belçika / Norveç / Birleşik Krallık, 97’ 2020
  3. Alev (Bara), Arfan Sabran, Endonezya, 76, 2021
  4. İklim Arafı, Elena Brunello & Paolo Caselli & Francesco Ferri, İtalya, 42′, 2019
  5. Tatlı Fransa, Geoffrey Couanon, Fransa, 96’, 2020
  6. Haenyeo: Denizin Bilgeliği, Lygia Barbosa, Güney Kore / Brezilya, 64’, 2018
  7. Kueka, Taşlar Konuştuğunda, Francisco Denis, Venezuela / Bolivya, 96’ 2017
  8. Güneş Hariç Hiçbir Şey, Arami Ullón, Paraguay / İsviçre / Arjantin, 75’ 2020
  9. Sonsuza Dek Nükleer, Carsten Rau, Almanya, 94’, 2020
  10. Şamanların Kabusu, Natalie Halla, Avusturya, 72’, 2021
  11.  İçteki Domuzu Yatıştırmak, Joana Vazquez Arong, Filipinler, 18’, 2020
  12. Ağaçlar Ayakta Ölür, Ronan Kerneur & Fany Fulchiron, Meksika / Fransa, 62’, 2021
  13.  Arılara Ne Oldu? Adriana Otero Puerto & Robin Canul Suárez, Meksika, 67’ 2019
  14. Sıradan Birkaç Gün, Pınar Nadide Okan, Türkiye, 66’, 2020
  15.  Bir Ömür Anadolu, Özer Kesemen, Türkiye, 30’, 2020

GAIA Öğrenci Ödülü

  1. Darling, Chrissy Liu, Birleşik Krallık / Avustralya, 23’ 2020
  2. İnsan vs Fil, Ahmad Fahmi Nur Khafifi, Endonezya, 25’, 2020
  3. Hareketli Kumlar, May Thin Kyi, Myanmar / Almanya, 15’, 2021
  4.  Teuga, Tatsuki Shirai, Tayland / Birleşik Krallık, 46’, 2020
  5. Köyümün Sahibi Kim? Christoph Eder, Almanya, 96’, 2021
  6. Yardibi, Çiğdem Akdoğan, Türkiye, 6’, 2020
  7. Kül, Aziz Arga, Türkiye, 15’, 2021

You may also like

Comments

Comments are closed.